Coroană funerară la Curtea Supremă de Justiție // Poliția împiedică un cetățean să protesteze împotriva judecătorilor // VIDEO

Anticoruptie.md
25/09/2018
Anticoruptie.md

Ghenadie Petcu, un chișinăuean care a venit să protesteze în fața Curții Supremă de Justiție, a fost alungat de polițiști a doua zi consecutiv. Oamenii legii îl acuză de imixtiune în justiție. Drept reacție, Petcu a adus pe scările instituției o coroană funerară, semn că pentru el justiția a murit. El îi acuză pe magistrați de corupție. 

Protestarul susține că luptă de mai bine de cinci ani pentru custodia fiicei sale și proprietățile de care ar încerca să îl deposedeze fosta lui soție. „Noi am divorțat în 1998, apoi am plecat în Grecia, iar banii câștigați i-am investit în imobile. Fosta mea soție, care se află în afara Republicii Moldova, a înregistrat certificatul de divorț mai târziu, reușind să treacă unele proprietăți pe numele ei. Ajutată de o avocată din Chișinău, ea a reușit să obțină custodia fiicei noastre, deși copilul a declarat în instanță că vrea să locuiască cu mine. Fiica a stat întotdeauna cu mine”, ne-a declarat bărbatul.

Ghenadie Petcu bănuiește că fosta lui soție ar fi mituit judecătorii ca să obțină câștig de cauză. Polițiștii i-au cerut protestatarului să se îndepărteze la o distanță de 25 metri de instituție, invocând articolul 13 din Legea privind organizarea judecătorească din 6 iulie 1995, lege care interzice desfășurarea mitingurilor, demonstrațiilor și a altor acțiuni la o distanță mai mică de 25 de metri de judecătorie, „dacă se fac cu scopul de a exercita presiune asupra judecătorilor”. Oamenii legii au argumentat că Petcu are dosar pe rol la Curtea Supremă de Justiție, iar protestul său poate fi calificat ca imixtiune în justiție.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de resurse juridice, a declarat că polițiștii nu au dreptul să îi interzică lui Petcu să protesteze. Apărătorul a invocat Legea privind întrunirile din februarie 2008: „Această lege are prioritate față de cea din 1995. Atâta timp cât protestul este pașnic și nu îndeamnă la violențe, omul are dreptul să protesteze. Nu văd ce i-ar putea incrimina poliția în procesul-verbal. Mai degrabă, pare o hărțuială din partea polițiștilor”, crede Gribincea.

Alexandru Zubco, șef de direcție în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a declarat pentru Anticoruptie.md că atâta timp cât persoana nu blochează accesul în instituție și nu încalcă ordinea publică, are dreptul să se exprime, chiar dacă are dosar pe rol.

Ghenadie Petcu a declarat că nu se va conforma cerințelor polițiștilor, deoarece la distanța indicată se află carosabilul și ar perturba traficul, iar dacă va trece de cealaltă parte a străzii, ar putea fi acuzat de perturbarea activității altor instituții, care nu au nimic în comun cu protestul său.

Anticoruptie.md
25/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii