Coronavirus // Alți doi lucrători medicali, o asistentă și un medic, și-au pierdut viața din cauza infecției

Anticoruptie.md
22/06/2020

Încă doi angajați ai sistemului de sănătate și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre medicul Vasile Sârbu, în vârstă de 65 ani, şef al Serviciului endoscopie şi ultrasonografie din cadrul Spitalului Clinic Bălţi, și asistenta medicală Victoria Maciuga, în vârstă de 45 de ani, care activa în secţia Pneumologie a Institutului Mamei şi Copilului. Până în prezent 25 de angajați ai sistemului medical au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

„Cu regret, anunţăm decesul medicului Vasile Sârbu, de 65 de ani, şef al Serviciului endoscopie şi ultrasonografie din cadrul Spitalului Clinic Bălţi, internat pe data de 18 iunie la Spitalul Clinic Republican, cu COVID-19. Exprimăm sincere condoleanţe familiei şi putere să treacă peste aceste momente grele.

Totodată, ne exprimăm profunda tristeţe pentru pierderea asistentei medicale Victoria Maciuga de 45 de ani, care activa în secţia Pneumologie a Institutului Mamei şi Copilului. Regretata colegă a fost internată la SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”, pe 6 iunie, cu COVID-19. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De la începutul pandemiei, 25 de angajați ai sistemului medical din Republica Moldova au decedat din cauza coronavirusului. Primul medic răpus de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. 

Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Fălești a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din oraș.

Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este traumatologul Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. 

Tot la 6 mai, încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

La 9 mai s-a stins din viață și chirurgul Ivan Șleahtițchi, în vârstă de 72 de ani, de la Spitalului Raional Ceadâr-Lunga. 

La 17 mai a decedat chirurgul endoscopist Igor Dorogoi de la spitalul din Bălți în vârstă de 55 de ani, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Trei zile mai târziu s-a stins din viață medicul-șef al filialei Sculeni a Spitalului Raional Ungheni, Gheorghe Popa, în vârstă de 69 de ani.

Pe 23 mai, și-a pierdut viața Gavril Boian, în vârstă de 74 de ani. El era șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chișinău. Două zile mai târziu a pierdut lupta pentru viață medicul infecționist Fiodor Bargan, în vârstă de 45 de ani, de la Spitalului Raional Comrat din UTA Găgăuzia. 

La 26 mai s-a stins din viață chirurgul Stelian Candiba, în vârstă de 66 ani, care activa în secția Chirugie Septică a Spitalului Clinic Sfânta Treime din Chișinău.

La 5, respectiv 6 iunie au decedat șoferul de ambulanță Vasile Petruleac, care activa la Substația de Asistență Medicală Urgentă Râșcani din cadrul Departamentului regional de AMU Chișinău și medicul urolog Corneliu Rotaru de la Institutul de Medicină Urgentă.

La 12 iunie s-a stins din viață Ludmila Dolgan, asistentă medicală la Centrul de Sănătate Glinjeni, satul Comorovca, raionul Fălești, la 13 iunie a fost răpusă de boală Tamara Gudumac, angajată în calitate de laborantă în cadrul Spitalului raional Edineț, iar la 18 iunie a decedat Constantin Grosu de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Capitală.

Tot la 18 iunie s-a stins din viață din cauza complicațiilor provocate de Covid-19 și Vera Belciu, medic la spitalul din Ceadâr-Lunga. Două zile mai târziu a decedat Vera Pavalache, în vârstă de 58 ani, care a activat în calitate de asistentă medicală la Dispensarul Republican de Narcologie, Unitatea de Primiri Urgențe. 

Anticoruptie.md
22/06/2020

Comentarii