Coronavirus// Încă doi medici au decedat: Un neurochirurg și un anestezist

Irina Odobescu
23/10/2020

Conducerea Institutului de Medicină Urgentă (IMU) a anunțat, vineri, despre trecerea în neființă a neurochirurgului Leonid Nagacevschi din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Presa din regiunea din stânga Nistrului a anunțat, la rândul ei, despre decesul anestezistului-resuscitator Feodor Botnaru.

„Exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei, colegilor de serviciu, prietenilor, rudelor, în legătură cu trecerea în nefiinţă a medicului neurochirurg categorie superioară, Leonid Nagacevschi, care a activat la IMU 33 de ani, fiind răpus de noul tip de coronavirus, COVID-19. Îl cunoaștem ca o persoană dedicată, implicată, activă și foarte muncitoare. IMU a pierdut un adevărat specialist și un om cu suflet mare. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe cei rămaşi să-i mângâie şi să-i întărească”, scrie în mesajul emis de Institututul de Medicină Urgentă.

Între anii 1988-1990 Leonid Nagacevschi a fost lector la catedra Anatomie topografică și Chirurgie operatorie, USMF „Nicolae Testemiţanu”. Din anul 2007 a activat ca neurochirurg la Serviciul republican „Aviasan” și din 1990 - neurochirurg la Institutul de Medicină Urgentă. Din anul 2019, Nagacevschi a fost medic neurochirurg la Spitalul Internațional Medpark.

La rândul său, anestezistul din stânga Nistrului Feodor Botnaru, în vârstă de 70 de ani, a cedat în fața infecției după trei săptămâni de luptă. Conform datelor făcute publice circa 48% din volumul plămânilor a avut leziuni. După cinci zile zile de spitalizare starea meduicului s-a înrăutățit și a fost transferat  în secția de terapie intensivă.

„Feodor Botnaru a fost un specialist de cea mai înaltă categorie, lucrând în sistemul de sănătate peste 40 de ani. El stat la originea formării și dezvoltării specialității de anestezist-resuscitator în țara noastră”, scrie în sursa citată. 

În Republica Moldova, de la începutul pandemiei, 52 de lucrători ai sistemului medical și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de Coronavirusul de tip nou.

Irina Odobescu
23/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii