Coronavirus // Încă doi medici au pierdul lupta cu COVID-19 în ultimele 24 de ore

Irina Odobescu
07/05/2020
canal2.md

Încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

„Zbor lin în ceruri, draga noastră colegă. Ai fost și vei rămâne un exemplu de virtute și de onestitate, un model de conduită pentru multe generații de asistenți medicali, de acum înainte. Cu durere în suflet transmitem profunde condoleanțe familiei. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, scriu reprezentanții IMPS Spitalului Raional Cahul pe pagina de Facebook a instituției.

Ibraghim Acperov

„Pandemia de COVID-19 a luat viața unui medic remarcabil din Transnistria, doctor în științe medicale - Ibraghim Acperov. Transmitem sincere condoleanțe rudelor și colegilor în legătură cu această pierdere ireparabilă.  A fost un medic veritabil, care și-a dedicate viața unui domeniu foarte complicat – chirurgia și a salvat sute de vieți”, scrie într-un comunicat de presă al autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

Zece lucrători medicali au decedat din cauza noului coronavirus până în prezent. Printre medicii răpuși de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Făleștia fost internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 8 aprilie, suferind de maladii cronice: insuficiență respiratorie progresivă de gradul III, cardiopatie hipertensivă și hipertensiune arterială de gradul III. Ea a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Medicul a fost internat pe 7 aprilie, la Spitalul Clinic Republican. El suferea de mai multe boli cronice: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din orășel. La 13 aprilie, femeia a fost internată la Spitalul Clinic Republican. Ea suferea de insuficiență cardiacă și obezitate de gradul II. Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este medicul traumatolog Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. Aceasta a fost internată iniţial la IMSP SCBI Toma Ciorba, apoi transferată pe 16 aprilie la IMSP Institutul de Medicină Urgentă. 

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1.098 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 267, asistenţi medicali - 396, felceri - 61, paramedici - unul, farmacişti - 17, personal auxiliar - 356 de persoane.

Până în prezent în total 145 de persoane din Republica Moldova și-au pierdut viața din cauza Covid-19.

Irina Odobescu
07/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii