Coronavirus // Încă o asistentă medicală, răpusă de Covid-19. Avea un stagiu de muncă de 42 de ani

Anticoruptie.md
08/07/2020
Foto: scb.md

Încă un lucrător medical din Republica Moldova s-a stins din viață din cauza infecției Covid-19. Este vorba despre Melania Scorpan, în vârstă de 65 de ani, care activa în calitate de asistentă medicală în cadrul Departamentului de Pediatrie al Spitalului Clinic Bălți. Până la această oră 31 de angajați ai sistemului medical au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. 

„Doamna Melania Scorpan timp de 42 de ani a fost angajată în cadrul Departamentului de Pediatrie a IMSP Spitalul Clinic Bălți. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor și colegilor. A fost o persoană cu suflet mare și așa va rămâne pe veci în memoria colegilor! Dumnezeu să o ierte și să o primească în Împărăția Cerurilor”, scrie pe pagina IMSP Spitalul Clinic Bălți.

De la începutul pandemiei, 31 de angajați ai sistemului medical din Republica Moldova au decedat din cauza coronavirusului. Primul medic răpus de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. 

Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Fălești a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din oraș.

Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este traumatologul Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. 

Tot la 6 mai, încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

La 9 mai s-a stins din viață și chirurgul Ivan Șleahtițchi, în vârstă de 72 de ani, de la Spitalului Raional Ceadâr-Lunga. 

La 17 mai a decedat chirurgul endoscopist Igor Dorogoi de la spitalul din Bălți în vârstă de 55 de ani, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Trei zile mai târziu s-a stins din viață medicul-șef al filialei Sculeni a Spitalului Raional Ungheni, Gheorghe Popa, în vârstă de 69 de ani.

Pe 23 mai, și-a pierdut viața Gavril Boian, în vârstă de 74 de ani. El era șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chișinău. Două zile mai târziu a pierdut lupta pentru viață medicul infecționist Fiodor Bargan, în vârstă de 45 de ani, de la Spitalului Raional Comrat din UTA Găgăuzia. 

La 26 mai s-a stins din viață chirurgul Stelian Candiba, în vârstă de 66 ani, care activa în secția Chirugie Septică a Spitalului Clinic Sfânta Treime din Chișinău.

La 5, respectiv 6 iunie au decedat șoferul de ambulanță Vasile Petruleac, care activa la Substația de Asistență Medicală Urgentă Râșcani din cadrul Departamentului regional de AMU Chișinău și medicul urolog Corneliu Rotaru de la Institutul de Medicină Urgentă.

La 12 iunie s-a stins din viață Ludmila Dolgan, asistentă medicală la Centrul de Sănătate Glinjeni, satul Comorovca, raionul Fălești, la 13 iunie a fost răpusă de boală Tamara Gudumac, angajată în calitate de laborantă în cadrul Spitalului raional Edineț, iar la 18 iunie a decedat Constantin Grosu de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Capitală.

Tot la 18 iunie s-a stins din viață din cauza complicațiilor provocate de Covid-19 și Vera Belciu, medic la spitalul din Ceadâr-Lunga. Două zile mai târziu a decedat Vera Pavalache, în vârstă de 58 ani, care a activat în calitate de asistentă medicală la Dispensarul Republican de Narcologie, Unitatea de Primiri Urgențe. 

La 21 iunie au decedat medicul Vasile Sârbu, în vârstă de 65 ani, şef al Serviciului endoscopie şi ultrasonografie din cadrul Spitalului Clinic Bălţi, și asistenta medicală Victoria Maciuga, în vârstă de 45 de ani, care activa în secţia Pneumologie a Institutului Mamei şi Copilului.

O zi mai târziu s-a stins și medicul Ion Stati, în vârstă de 57 de ani, şef al Secției Diagnostică Funcțională din cadrul spitalului raional Orhei. 

La 25 iunie a decedat medicul Ion Baranov, în vârstă de 65 de ani. Acesta activa în calitate de medic de familie în satul Bădiceni, raionul Soroca. 

La 27 iunie s-a stins Zinaida Popușoi, în vârstă de 67 ani, care până în luna martie curent a activat la Spitalul Raional Orhei.

Autoritățile au anunțat că pe 4 iulie s-a stins din viață medicul de familie Ion Hanganu, care a activat la Centrul de Sănătate Fălești.

La 8 iulie a decedat asistenta medicală Tatiana Ghimpu în vârstă de 57 de ani. A fost internată pe data de 21 iunie la Spitalul Raional Briceni, ulterior pe data de 27 iunie a fost transferată la Spitalul Raional Edineț.

Anticoruptie.md
08/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii