Coronavirus // La liceul din Măgdăcești ar exista un focar de infecție. Cum comentează administrația

Irina Odobescu
07/09/2020
Foto: Consiliul Raional Criuleni

La Liceul Teoretic Măgdăcești ar exista un focar de infecție. Despre asta a scris într-o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md un grup de părinți. Aceștia sunt alarmați că instituția activează cu prezența fizică a elevilor în sala de clasă, chiar dacă reprezentanți ai administrației și ai corpului didactiv ar fi testați pozitiv la coronavirusul de tip nou. Administrația liceului a negat că mai mulți profesori ar fi infectați și a acuzat fosta directoare a instituției, care a pierdut recent concursul pentru șefia liceului, că ar răspândi mesaje eronate. De partea cealaltă, ex-directoarea Liceului Teoretic Măgdăcești respinge acuzațiile.

În sesizarea publicată pe Harta Corupției, părinții spun că sunt speriați, iar unii dintre ei chiar refuză să își aducă copiii la școală. „Copiii noștri învață la Liceul Teoretic Măgdăcești și nu știu cum a fost posibil ca școala să activeze, dacă profesorii sunt infectați. Cum autoritățile au permis acest lucru și cum noi, părinții, să ne simțim în siguranță atâta timp, cât copiii noștri sunt expuși riscului major de îmbolnăvire”, se mai arată în sesizare.

Ala Boșcanean, specialist principal în cadrul Secţiei inspectare şi evaluare a Direcției Educație Criuleni, a confirmat pentru reporterii portalului Anticoruptie.md că „a fost infectată doar directoarea interimară a LT Măgdăcești și, conform Protocolului, începând cu ziua de luni, 7 septembrie, deja a ieșit la serviciu. Până la ziua de vineri, 4 septembrie, șase elevi se aflau în autoizolare la domiciliu”, a precizat funcționara. Boșcanean a infirmat că părinții refuză să aducă copiii la școală pentru că instituția nu ar fi un loc sigur. Ea sugerează că la mijloc ar fi un conflict de interese dintre fosta și actuala manageră a instituției de învățământ. 

Medicul de familie din localitate, Nadejda Negură, a precizat că directoarea interimară a avut o formă ușoară de COVID-19, iar potrivit Protocolului nou, începând cu ziua de 7 septembrie se află la muncă și nu prezintă pericol de infectare. Elena Țurcan, directoarea interimară, a precizat că de la începutul anului de studii, ea este singurul cadru didactic care a fost infectat, iar pe data de 2 septembrie alți doi dascăli erau în autorizolare la domiciliu. „La data de 7 septembrie nu există niciun profesor infectat sau în autoizolare la LT Măgdăcești. Avem șase elevi în autoizolare, dar în majoritatea instituțiilor sunt copii în autoizolare. Noi nu avem focar de infecție, copiii vin la școală. Asigurăm măsurile antiepidemice și activăm după Modelul șapte, care constă din combinarea mai multor modele”, a mai spus Elena Țurcan. 

Elena Țurcan a precizat că nu s-a aflat în instituție timp de trei săptămâni înainte de începerea anului de studii, deci nu a participat la pregătirea instituției pentru noul an școlar și părinții nu trebuie să-și facă griji pentru siguranța copiilor în incinta instituției de învățământ, pentru că se întreprind toate măsurile antiepidemice. Zvonurile despre nesiguranța instituției ar veni de la fosta directoare, care, potrivit Elenei Țurcan, ar pune piedici „pentru a deranja, a face orice ca să nu funționeze normal instituția”, a mai spus Țurcan. 

De partea cealaltă, fosta directoare a liceului respinge acuzațiile. „Am aflat și eu ca toți, dar cu părere de rău toate nereușitele le dau la spatele meu. Aș sugera administrației actuale, să informeze membrii colectivului didactic despre focar...  și să nu învinuiască oamenii, căci e un stres mare, doar din auzite să ne protejăm”, a spus Lidia Tentiuc, fosta directoare a Liceului Teoretic Măgdăcești. 

Irina Odobescu
07/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii