Coronavirus // O femeie a ajuns în comă după ce a fost tratată la un spital din Capitală

Julieta Savițchi
06/07/2020

O femeie de 64 de ani din raionul Călărași, diagnosticată cu Covid-19, a ajuns în secția de reanimare a Spitalului Clinic Republican, după ce a fost tratată timp de 10 zile de o altă maladie la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către rudele femeii, care consideră că aceasta ar fi contaminat virusul în spital.

Pacienta, care locuia la unul din feciorii săi din Chișinău, a solicitat ambulanța la data de 19 iunie, având probleme de respirație. Aceasta a fost internată mai întâi la Centrul Covid unde a fost supusă investigațiilor. Rezultatul testului la Covid-19 a fost negativ, iar radiografia a arătat că are pneumonie, din care motiv a fost internată la Spitalul Sfânta Treime.  

„Vorbeam cu mama la telefon aproape în fiecare zi, se simțea tot mai bine și așteptam să fie externată. Pe data de 1 iulie nu am sunat-o, iar a doua zi nu mi-a mai răspuns la telefon. Deja pe data de 3 iulie, după mai multe tentative, mi-au răspuns la telefonul din secția în care era internată că mama nu se mai află la ei, că a fost dusă în reanimare”, ne-a comunicat nora pacientei.

Aceasta a mai spus că a avut nevoie de aproape o zi pentru a da de urmele soacrei. „Am telefonat la toate telefoanele de la Sfânta Treime. Un medic mi-a zis că nu oferă informații la telefon. Am fost nevoită să vin cu copiii, unul de trei ani, iar altul de cinci luni la spital. I-am lăsat la pază, iar eu am umblat de la o secție la alta aproape două ore, ca în cele din urmă să-mi trimită hainele și să-mi comunice că mama a fost transferată în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. Aici mi-au comunicat că este intubată, e în comă și că are plămânii distruși de coronavirus. I-am întrebat de ce nu au informat familia și mi-au răspuns că era înregistrată în fișa medicală ca persoană fără rude”, a precizat femeia.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupție.md, Galina Alcaz, ofițerul de presă al Spitaluilui Sfânta Treime, a respins acuzațiile că pacienta ar fi putut contamina virusul în spital. „S-a demonstrat deja că acest virus este unul cu surprize. În acest caz testul a fost negativ la început, dar virusul poate fie descoperit la a 10-a sau chiar la 14-a zi de la contaminare. Medicii noștri au făcut tot posibilul pentru a trata pacienta. Nu putem să oferim detalii despre tratament, deoarece sunt date cu caracter personal. Dar rudele sunt în drept să facă cuniștință cu fișa tratamentului”, ne-a spus funcționara.

Portalul Anticoruptie.md a scris la sfârșitul lunii trecute despre existența unui focar de coronavirus la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău, iar administrația instituției a respins informația. A doua zi, Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, a confirmat, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate multiple cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Ulterior, ANSP a precizat, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate 22 de cazuri de infectare a angajaților. Totuși, potrivit epidemiologilor de la ANSP, în prezent, în Spitalul Sfânta Treime, nu este declarat focar de Covid-19.

Julieta Savițchi
06/07/2020

Comentarii