Coronavirus // Peste 5 mii de persoane cu forme ușoare ale infecției se tratează la domiciliu

Irina Odobescu
07/09/2020
Foto: Report.md

5.654 de persoane, diagnosticate cu Covid-19, se tratează actualmente la domiciliu, fiind sub monitorizarea medicului de familie. Din cele 17.370 de persoane confirmate pozitiv cu noul tip de coronavirus, de la 10 aprilie curent, când a fost introdus tratamentul la domiciliu, până în prezent, în cazul a 1.333 de pacienți starea de sănătate s-a înrăutățit și a fost necesară internarea lor în instituțiile spitalicești. Informațiile au fost prezentate de responsabilii din Sănătate în cadrul ședinței de luni a Grupului Focal.

Autoritățile au reiterat că, începând cu 25 august, au introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19, potrivit cărora, pacienții externați sau excluși din tratamentul la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, ci de 10 zile, deoarece mai multe studii internaționale, acceptate și de Organizația Mondială a Sănătății spun că persoanele nu sunt contagioase după 10 zile de boală. Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. 

Vor fi testați la externare doar adulții internați cu forme grave de COVID-19, copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală și copiii cu vârsta mai mică de șapte ani. În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Prevederile Protocolului provizoriu COVID-19 stipulează extinderea categoriilor de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu. Pacienții vizați sunt copiii mai mari de șapte ani și persoane cu vârsta de până la 65 de ani. 

Irina Odobescu
07/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii