SIS a blocat 52 de portaluri pentru răspândirea informațiilor false. Printre acestea, niciunul de limbă rusă

Julieta Savițchi
20/03/2020

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat 52 de site-uri de știri pe motiv că ar răspândi informații false despre pandemia Covid-10. Acțiunea SIS vine la o zi după ce președintele Igor Dodon a amenințat autorii de știri că vor fi penalizați dur pentru răspândirea informațiilor false despre coronavirusul de tip nou. Întâmplător sau nu, printre cele 52 de portaluri nu se regăsește niciunul de expresie rusă.

SIS susține într-un comunicat de presă că este vorba doar de site-uri fake-news care, prin distribuirea informației false despre coronavirus, provoacă panică și tensiune în societate.  

„Infecția cu COVID-19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată în aceeași sursă.

Potrivit SIS, administratorii anonimi ai acestor portaluri ar urmări scopul să submineze securitatea informațională cu provocarea urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova.

Igor Dodon a amenințat miercuri seară că cei care vor răspândi știri false despre coronavirus vor fi penalizați. „Suntem pe cale să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea știrilor false. Noi nu avem altă soluție pentru că panica este mai rea decât pandemia”, a declarat Dodon.

Opoziția a criticat dur mesajul președintelui. Deputatul Dumitru Alaiba a scris pe pagina sa de Facebook că guvernarea ar trebui să dea prioritate unor probleme mult mai grave.

„Fake news e problemă oricând, nu doar acum. Alte probleme sunt transparența, riscul corupției, identificarea banilor pentru medicamente, asigurarea siguranței personalului medical, asigurarea unei coordonări bune între instituții, comunicarea eficientă cu cetățenii etc. Iar ferma lui de trolli bagă în continuare murdărie ca pe timp de pace.” 

„Și mai bagă și bani pe sponsorizare. În aceeași zi, când Parlamentul declara stare de urgență, ferma lui de trolli se ocupa cu asta. Domnule Dodon, puneți-vă trollii, măcar pe timp de situație de urgență să doneze o săptămână de lucru ca să informeze calitativ cetățenii despre cum să se protejeze. Măcar o dată să facă și bine, nu doar să răspândească ură și minciună”, a scris Alaiba.

Julieta Savițchi
20/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii