Corupţia din sistemul de acordare a gradelor de dizabilitate

Anticoruptie.md
16/03/2016
Captură: Radio Europa Liberă

Activitatea consiliilor de acordare a gradelor de dizabilitate este coruptă şi te supune la umilinţă. Cel puţin asta spun mai multe persoane cu nevoi speciale şi rudele acestora, care s-au pomenit nevoite să dea mită pentru a obţine un certificat de dizabilitate, se arată într-un reportaj al Radio Europa Liberă. Unii funcţionari din aceste instituţii sunt cercetaţi pentru corupere pasivă, trafic de influență sau extorcare de mită. „Prea mult cinism şi prea puţină dreptate în toată această maşinărie”, spun reprezentanţii organizaţiilor care luptă pentru drepturile persoanelor cu nevoi speciale.

La începutul lunii februarie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la sediile mai multor consilii raionale pentru determinarea dizabilității și a capacității de muncă, inclusiv la consiliul republican. "Am pornit o cauză penală pentru corupere pasivă pentru că în denunțurile sale oamenii au zis că s-au acordat grade de invaliditate contra unor sume de bani. În prezent au fost deja audiați în calitate de bănuiți zece funcționari din cadrul acestor consilii, șase deja sunt puși sub învinuire, este vorba despre directorul Consiliului Național și câțiva șefi de consilii teritoriale", explică Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA. 

Potrivit autorilor reportajului, existenţa corupţiei din sistem o confirmă atât oameni care au avut nevoie de un certificat de dizabilitate, precum şi mai mulţi experţi. 

O sesizare a unui locuitor din oraşul Rezina, publicată anterior pe Harta Corupţiei a portalului anticoruptie.md, relevă că pentru a obţine gradul I de invaliditate la comisia de acordare a gradului de dizabilitate de la Şoldăneşti, ar fi nevoie să plăteşti o mită de 400 de euro, în timp ce un certificat cu gradul II ar costa 200 de euro. 

Anticoruptie.md
16/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii