În 2024, numărul oamenilor de afaceri care au oferit plăți neoficiale din cauza presiunilor a scăzut de patru ori față de anul 2017 – până la 11,6%, comparativ cu 44,8% acu șapte ani. La fel s-a redus semnificativ și procentul celor care au oferit plăți neoficiale din propria inițiativă - de la 35,2% în 2017 la 10,8% în anul curent. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în rândul oamenilor de afaceri din Republica Moldova, prezentate în studiul „Corupția și Mediul de Afaceri: Percepțiile Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova” realizat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și iData.
Potrivit studiului, în 2017, majoritatea plăților neoficiale (73,7%) erau oferite pentru a obține mai rapid ceva ce, potrivit legii, se cuvenea agenților economici. Până în 2024, această cifră a scăzut la 44,1%, „ceea ce poate sugera o îmbunătățire în eficiența și transparența proceselor administrative, reducând astfel nevoia de plăți neoficiale pentru a accelera obținerea drepturilor legale”, se arată în studiu.
Totuși, rezultatele sondajului arată că fenomenul corupției în țara noastră este încă la un nivel ridicat. Dintre agenții economici intervievați în anul curent, 15,8% s-au confruntat cu fenomenul corupției, față de 24,7% în 2017. Respondenții din mun. Chișinău consideră că fenomenul corupției persistă sub forma „recunoștinței” pentru serviciile prestate, iar în lipsa acesteia, rezolvarea problemelor devine dificilă sau chiar imposibilă.
Numărul respondenților care au raportat cazurile de corupție s-a redus în ultimii ani, la 9,8% în 2024, comparativ cu 20,7% în 2017. Totodată, peste 70% dintre cei care s-au plâns de acte de corupție au declarat că problema lor nu a fost rezolvată, ceea ce poate descuraja alte persoane să raporteze astfel de incidente în viitor.
Cel mai frecvent cazurile de corupție au fost raportate la poliție. Totodată, a crescut numărul celor care s-au adresat la Centrul Național Anticorupție și s-a redus numărul adresărilor la procuratură.
Studiul arată că principalele motive de nesemnalare a cazurilor de corupție sunt: lipsa de încredere în organele de drept (procentul a scăzut de la 46,7% în 2017 la 24,6% în 2024) și teama că afacerea va avea de suferit (procentul a scăzut de la 35% în 2017 la 17,3% în 2024).
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii