Corupția în sectorul privat: relații ilicite cu politicieni, contracte publice la costuri înalte și servicii de o calitate îndoielnică

Anticoruptie.md
10/11/2016
Foto simbol. Sursa: profit.ro

Mita plătită de agenții economici, pentru obținerea contractelor de achiziții publice, determină o creștere frauduloasă a costurilor unor astfel de contracte și o descreștere a calității serviciilor prestate, potrivit unui raport de evaluare a conformității sistemului național anticorupție la principalele standarde internaționale în domeniul combaterii corupției și integrității în sectorul privat. Autorii studiului mai constată că agenții economici și funcționarii, dar și politicienii, stabilesc relații ilicite pentru a obține contracte de achiziții publice având, între altele, scopul de a finanța partidele politice. 

„Corupția în Republica Moldova este percepută de obicei ca un fenomen caracteristic doar domeniului public, în vizor fiind prioritar Justiția, Sănătatea, Învățământul, Poliție, administrația publică locală și centrală. O abordare mai complexă a acestui fenomen denotă implicarea și efectele distructive ale corupției și asupra sectorului privat. Controversele din sectorul bancar și financiar, dar și deciziile îndoielnice ale Guvernului, luate fără niciun control în mai multe sectoare importante, au șocat recent țara. În pofida progreselor ușoare raportate în unele sectoare, eforturile depuse întru combaterea corupției, creșterea transparenței în procesul de luare a deciziilor, reducerea birocrației și respectarea statului de drept nu au produs încă îmbunătățiri semnificative în climatul investițional”, arată raportul. 

Experții susțin că, de fapt, costurile corupției în sectorul privat sunt enorme, afectând calitatea bunurilor și serviciilor furnizate populației, competitivitatea și regulile economiei de piață, procesul investițional și bugetul public național.

„Potrivit sondajului privind percepția și experiența personală a gospodăriilor casnice și a oamenilor de afaceri în ceea ce privește corupția, valoarea totală a mitei plătite de oamenii de afaceri în anul 2015 a fost estimată la 381 de milioane lei (aproximativ 19,213 milioane de dolari). Într-o altă cercetare similară, efectuată de Transparency International-Moldova, este indicat faptul că o parte a sectorului privat activează în economia tenebră, recurgând la evaziuni fiscale, ceea ce îl face vulnerabil în fața organelor de control. Sectorul privat este slab protejat de către stat. Nivelul standardelor etice ale întreprinderilor mici este scăzut. Întreprinderile mari nu aplică de obicei reguli de management corporativ. Sectorul privat nu este suöcient de implicat în activitatea grupurilor de lucru/consiliilor din cadrul organelor de stat, în monitorizarea politicilor economice și a celor de prevenire a corupției. Aceeași tendință o demonstrează și o serie de clasamente internaționale”, arată raportul. 

Studiul a fost elaborat la comanda Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul Proiectului „Consolidarea funcției de prevenire a corupției și a funcției analitice ale Centrului Național Anticorupție (CNA)”. 

Cu titlu de recomandare, experții propun un cod de etică-model pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care poate fi preluat și adaptat de agenţii economici.

Raportul poate fi accesat AICI

Anticoruptie.md
10/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii