Costurile concertului cu vedete internaționale organizat de Unite în ziua unui protest de amploare al Platformei "DA" sunt secrete

Anastasia Nani
23/03/2016
Concertul a fost anunțat cu doar două zile înainte. Foto: Adevărul Moldova

Moldtelecom și Unite refuză să ofere detalii despre costurile concertului cu vedete internaționale organizat la 6 septembrie 2015, zi în care Platforma Civică "Demnitate și Adevăr" și-a propus să organizeze un protest de amploare în centrul Capitalei. Demersuri privind resursele folosite pentru eveniment, catalogat de membrii platformei drept o diversiune a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, au fost făcute de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Organizația și-a propus să afle sursa exactă de finanțare, ce a stat la baza acestei decizii și cine nemijlocit a luat-o, dar și de ce au fost invitați interpreți de peste hotare.

Reprezentanții Moldtelecom, instituție al cărei fondator și acționar unic este statul, a invocat secretul comercial și datele cu caracter personal. Ulterior, CRJM a solicitat Curții de Conturi, singura autoritate publică din Moldova care poate efectua controale în cazul agenților economici cu capital social de stat mai mare de 50%, să verifice ce cheltuieli a suportat compania Unite pentru organizarea concertului. Potrivit răspunsului oferit de Curtea de Conturi, programul activităților de audit a fost deja aprobat pentru anul 2016, iar demersul CRJM nu poate servi drept temei pentru modificarea acestuia. "Nicio altă autoritate publică nu poate solicita sau obliga Curtea de Conturi să modifice programul activității de audit, să efectueze sau să sisteze acțiunile de audit, cu excepția solicitărilor parvenite de la Parlament sau fracțiunile parlamentare", se arată în răspuns. 

Curtea de Conturi a transmis însă reclamația CRJM pentru examinare la Inspecția Financiară, instituție subordonată Ministerului Finanțelor. La 17 martie 2016, Inspecția Financiară a oferit un răspuns prin care a invocat imposibilitatea de a da curs petiției CRJM întrucât a fost stabilit “moratoriu asupra controlului de stat la persoanele care desfășoară activitatea de întreprinzător, inclusiv antreprenori speciali, în al căror capital social statul deține acțiuni, prin analogia legii, ca societățile pe acțiuni în al căror capital social statul deține cotă-parte”.

Și deputatul socialist Bogdan Țîrdea a făcut anterior un demers similar la Moldtelecom, încercând să afle cât a costat organizarea evenimentului. "Costurile exacte de realizare a evenimentului și, respectiv, documentația aferentă reprezintă secretul comercial al companiei, dar și conține date confidențiale, care constituie obiectul protejării în baza normelor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal", se arată în răspuns.

Reprezentanții Moldtelecom au precizat însă că organizarea concertului a costat de câteva ori mai puțin decât s-a vehiculat în presă. Totodată, șefii companiei au subliniat că evenimentul a fost parte a unui plan bine determinat și nu a fost pus la punct spontan.

Anunțul despre concertul organizat la Centrul de expoziții "Moldexpo" a fost făcut cu doar două zile înainte, iar membrii Platformei Civice "Demnitate și Adevăr" au calificat evenimentul drept o diversiune a controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Unite își propunea să sărbătorească lansarea unor abonamente noi și a promis că în scenă vor apărea Dan Balan, Ştefan Banică Junior, Alexandra Stan, Vera Brejneva, Dima Bilan, Filip Kirkorov. Ulterior, în urma mai multor mesaje lansate de internauți, majoritatea vedetelor au anunțat că refuză să cânte. În scurt timp, organizatorii au întocmit o altă listă, iar în scenă a urcat Natalia Gordienko, Naguale, Alex Velea, Antonia, Narcotic Sound, Marcel Pavel, Kaira, Delia, Nicolai Baskov, Morandi, Alexandra Stan, Filip Kirkorov etc. 

Anastasia Nani
23/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii