Cristi Danileţ: „Cum să aştepţi anticorupţie în R. Moldova, când nu ai rezolvat anticorupţia în justiţie?”

Anticoruptie.md
23/11/2015
Foto: zdg.md

Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, susține că justiția din Moldova ar putea înregistra progrese dacă societatea civilă, ambasadele și presa ar pune presiune pe politicieni. O altă soluție ar fi ca instituţiile europene să pună presiune prin monitorizarea strictă, prin ameninţarea cu pierderea de fonduri, prin ameninţarea de a pierde integrarea europeană. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

„Oamenii din sistem trebuie să aibă verticalitate şi să înţeleagă ce se aşteaptă de la ei. Pedepsele, dacă e cazul, trebuie să fie ferme. Adică nu poţi să-i dai doi ani cu suspendare unui politician. Este de râs”, este de părere judecătorul.

Acesta susține că prin 2010-2011, justiția în R. Moldova era un sistem închistat, corupt şi incompetent, ulterior însă lucrurile au început să se îmbunătăţească. „Probabil e o evoluţie firească. Au început şi la dvs. să vină presiuni legate de finanţările externe, Comisia Europeană are un reprezentant, sunt ambasade străine care fac presiuni favorabile asupra justiţiei… Aveţi legi chiar bune, unele extrem de bune, mă refer la Coduri, dar care în practică sunt aplicate prost”, punctează Danileț.

El mai subliniază că oamenii din justiţie trebuie să-şi însuşească anumite principii de bază. „În primul rând, trebuie să fie independenţi, iar această independenţă nu este un privilegiu al tău, ci este un drept al cetăţeanului. În al doilea rând, independenţa înseamnă atât eu individual, cât şi sistemul meu. Al treilea lucru important: judecătorul trebuie să înţeleagă că societatea are aşteptări de la el, astfel încât un caz trebuie soluţionat repede, ferm, dacă s-a încălcat legea. Şi patru, trebuie să am o conduită conformă statutului meu. Oamenii trebuie să înţeleagă că acesta este un judecător, un procuror. Practica unitară este un principiu esenţial într-o justiţie corectă”, spune Cristi Danileț.

Despre sistemul de controlare politică a unei instituţii, judecătorul și membrul CSM din România susține că nu este tocmai o practică negativă. „Aici trebuie să găsim garanţii. Pentru că sunt dese cazurile când oamenii sunt numiţi politic. Şi în România, judecătorii la Curtea Constituţională, de exemplu, sunt numiţi politic, de Preşedinte, Parlament şi Guvern. Deşi sunt numiţi politic, ei sunt independenţi, pentru că odată numiţi acolo, nu mai există posibilitatea revocării lor. De asta ei pot lua decizii independente”, a conchis Cristi Danileț.

Interviul integral poate fi citit aici.

Anticoruptie.md
23/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii