Cristina Țărnă impută autorităților o tentativă de spargere a e-mailului după ce a făcut o declarație în legătură cu procurorul general

Julieta Savițchi
07/05/2020

Experta anticorupție, Cristina Țărnă, fostă vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, susține că structurile speciale afiliate Guvernului au încercat să-i spargă poșta electronică după ce a făcut un comentariu în investigația despre afacerea procurorului general Alexandr Stoianoglo, publicată pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Experta ne-a comunicat că la câteva ore de la publicarea investigației a primit un mesaj de avertizare de la administratorul Yahoo că contul ei a fost ținta unei încercări de accesare a informației din partea actorilor guvernamentali.

„Yahoo se angajează să protejeze utilizatorii și ne străduim să detectăm și să prevenim un acces neautorizat, considerăm că contul dvs. Yahoo a fost ținta actorilor susținuți de guvern care încearcă să obțină acces la informațiile din contul dvs.. În același timp, ce acest lucru nu înseamnă neapărat că contul dvs. a fost spart, ar putea fi o alarmă falsă, dar luăm în serios securitatea conturilor noastre și dorim să fiți informați despre cum vă puteți proteja pe dvs. și pe contul dvs”, scrie în mesajul primit de Cristina Țărnă.

Experta a precizat că nu este pentru prima dată când s-a încercat spargerea contului, însă pentru prima dată este informată că spărgătorii ar putea fi actori susținuți de guvern și îi pare curios faptul că s-a întâmplat după ce i-a fost publicată declarația în legătură cu procurorul general.

„Pe parcursul ultimelor luni am fost notificată în repetate rânduri de administratorii Yahoo Mail despre încercările de a-mi fi accesat neautorizat contul de mail. În data de 5 mai 2020, a fost publicată investigația jurnalistică a portalului Anticoruptie.md privind caracterul potențial incomplet al declarației de averi și interese ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în legătură cu care am fost solicitată să comentez din punct de vedere juridic eventualele încălcări și procedura atragerii la răspundere a persoanei care ocupă o asemenea funcție de demnitate publică. În aceeași zi, la ora 17:49, am primit un nou mesaj de la echipa de securitate Yahoo, prin care am fost informată că Yahoo crede că contul meu a fost ținta unei încercări de accesare a informației din partea actorilor guvernamentali. Consider încercările de accesare a adresei mele de mail din partea autorităților o încercare de intimidare pentru exprimarea publică a opiniilor mele, încălcarea dreptului la respectul vieții private și a secretului corespondenței personale, dar și a corespondenței avocatului cu clienții. Violarea acestor drepturi fundamentale fac dovada incontestabilă a derapajelor de la principiile statului de drept care au loc astazi în Republica Moldova”, a declarat Cristina Țărnă.

Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru protecția vieții private, a declarat că în acest caz au fost încălcate cel puțin două norme din Codul Penal. „Este vorba de încălcarea inviolabilității vieții personale și a dreptului la secretul corespondenței. Experta umează să facă un demers la administrația Yahoo și să solicite adresele de IP de pe care au fost făcute tentativele de spargere, apoi să depună o plângere la poliție”, a precizat Bozianu.

Julieta Savițchi
07/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii