„Critici nejustificate”. Un membru al CSM respinge criticile organizațiilor neguvernamentale cu privire la anularea specializării judecătorilor   

Ilie Gulca
07/02/2024
Consiliul Superior al Magistraturii

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, califică drept „nejustificate” argumentele organizațiilor neguvernamentale care critică anularea specializării judecătorilor în examinarea litigiilor cu statul și respinge „insinuările de intimidare, răfuială și tentativele de influență necorespunzătoare asupra judecătorilor”.

„Rotația judecătorilor specializați în materie civilă din Judecătoria Chișinău se include într-o practică curentă ce urmărește să asigure calitatea actului de justiție, eficiența sistemului judecătoresc, judecarea cauzelor în termene rezonabile și distribuirea echitabilă a volumului de lucru între judecători”, a spus Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ion Guzun a subliniat că „aceeași rotație s-a produs recent în legătură cu judecătorii specializați în materie penală, prin aprobarea de către CSM a listei judecătorilor de instrucție din majoritatea instanțelor judecătorești din țară”.

„Pentru a asigura calitatea actului de justiție prin organizarea unei instruiri continue, a adăugat el, a judecătorilor, CSM cooperează atât cu Institutul Național al Justiției, cât și cu partenerii de dezvoltare.”

Pe 5 februarie, organizațiile neguvernamentale – Asociația Juriștilor Administrativi din Moldova, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Juriștii pentru Drepturile Omului, IDIS-Viitorul,  Transparency International – Moldova, și Invento – Acțiune pentru Justiție – au solicitat anularea dispoziției CSM „cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor Judecătoriei Chișinău în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, cât și modul de funcționare a direcțiilor de evidență și documentare procesuală din cadrul instanței judecătorești”.

Organizațiile semnatare au apreciat că prin dispoziția cu pricina s-a făcut un „transfer neconsimțit” și „contrar specializării avute de către judecători între sediile Judecătoriei Chișinău”.

Potrivit autorilor declarației, revizuirea specializării judecătorilor prin dispoziția președintelui interimar a Judecătoriei Chișinău „disipează investițiile partenerilor de dezvoltare pentru creșterea calității și previzibilității actului de justiție și este contrară obiectivelor aspirațiilor de integrare în UE a Republicii Moldova”.

Ilie Gulca
07/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii