Criza energetică tot mai profundă în Republica Moldova. Cine de fapt are datorii Moldovagaz sau Gazprom?

Valeria Vițu
25/10/2021
Foto simbol

Criza energetică tot mai profundă în Republica Moldova. Presa rusă anunță că negocierile privind semnarea unui nou contract cu gigantul rus au eșuat. Moscova ar fi propus Chișinăului o reducere de 25 la sută a prețului, dacă R.Moldova achită, timp de trei ani, datoria de circa 700 mln de dolari. Oferta a fost însă respinsă de autoritățile moldovene care au solicitat o reducere de 50 la sută, declarând că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi este exagerat. Reprezentanții Gazprom susțin că dacă Republica Moldova nu va achita datoria acumulată, țara riscă să rămână fără gaze naturale, începând cu 1 decembrie. Totodată, Moscova își dorește ca autoritățile de la Chișinău să își asume și datoria de aproape 8 miliarde de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Între timp, Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău.  

După o nouă rundă de discuții cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a menționat că ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. ”Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare”, a punctat Andrei Spînu, revenit din Federația Rusă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov, ”datoria iniţială a Moldovei era de 433 de milioane de dolari. Ulterior, din nerespectarea termenelor de achitare, a crescut la 709 milioane de dolari. Dar, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie. Dacă nu va fi semnat un nou contract, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor, începând cu 1 decembrie. Autorităților de la Chișinău le revine întreaga vină pentru criza creată. Situația este foarte dificilă”, a subliniat Serghei Kuprianov.

SIS a solicitat blocarea un site ucrainean care distribuie știri false despre criza gazelor naturale din Republica Moldova

Între timp, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a cerut blocarea unui site care promovează informații false privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republica Moldova. Astfel, SIS a identificat site-ul censor.net, care la 22 octombrie 2021 a publicat o știre falsă. Potrivit articolului, ”acordarea gazului pentru Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală a Republicii Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceauș”. Serviciul de Informații și Securitate constată, ”în urma unei analize a spațiului informațional al R.Moldova, amplificarea impactului informațiilor în contextul în care articolul a fost distribuit de către agenția de presă ”Komsomolskaya Pravda” (www.kp.md)”.

În context, SIS a solicitat portalurilor care au distribuit/preluat informațiile vizate, eliminarea acestora.

Expert: „Republica Moldova nu are nici o datorie față de gigantul rus. Datoria este scrisă pe compania MoldovaGaz, iar aceasta aparține în proporție majoritară chiar Gazprom-ului”

Pentru că Federația Rusă pierde lamentabil războiul informațional în jurul subiectului livrării de gaze declanșat chiar de ei, s-au apucat să dea fake news de pe platforme oficiale, este de părere expertul comunității WatchDog de la Chișinău, Valeriu Pașa. ”Cică Republica Moldova ar avea datorii pentru livrările de gaze. Minciună - Republica Moldova nu are nici o datorie, datoria este scrisă pe compania Moldovagaz. Iar aceasta aparține în proporție majoritară chiar Gazprom-ului. Iar ceea ce încearcă să obțină Kremlinul este anume ca această așa zisă datorie să devină datorie de stat și să o achităm din buget. Al doilea fake news este însăși faptul că Moldovagaz ar avea astfel de datorii cosmice față de Gazprom. Adică, pe hârtie ele există. Semnate de Gazprom și compania fiică a Gazprom - Moldovagaz. Dar în realitate, aceste datorii sunt quasi-fictive. Acumulate cu acordul Gazprom, prin furtul masiv de bani din Moldovagaz timp de peste 20 ani cu acordul Gazprom. Probabil și cu participarea activă a managementului delegat de Gazprom”, afirmă Valeriu Pașa.

În plus, expertul moldovean atenționează asupra faptului că Gazprom a redus livrarea de gaze în luna octombrie la indicația Kremlinului și de fapt nu ar exista niciun fel de probleme tehnice.”Kremlinul ne cere de urgență ”reintegrarea”Transnistriei pe modelul federalizării. Adică un stat nefuncțional care niciodată nu se va putea nici dezvolta, nici integra în UE. Și încă să ne asumăm datoriile de aproape 8 miliarde de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Bani care au finanțat separatismul și au plecat în buzunarele oligarhilor ruși prin intermediul uzinei de metale, a MoldGres și cripto-valută. Se cere achitarea în termen scurt a ”datoriilor” malului drept - cca 800 milioane de dolari. Adică a schemelor de furturi făcute de oamenii numiți de Gazprom împreună cu Dodon, Plahotniuc și încă cine vrei. Adică ei au furat - noi să plătim asta din buget. Păi, de ce nu?”, se întreabă Valeriu Pașa.

”Se insistă pe renunțarea la reformarea sistemului energetic, adică să rămânem veșnic dependenți, să finanțăm separatismul pe propriul nostru pământ, să ne poată opri oricând de la Moscova lumina sau gazul. Nu cumva să îndrăznim să luăm propriile decizii”. ”Moscova nu vrea să ne vândă gaze fără să cedăm suveranitatea în favoarea lor. Inclusiv financiar - numai achitarea de urgență a ”datoriilor” de 800 milioane dolari de către MoldovaGaz în 3 ani ar însemna o explozie a tarifelor. E deja mai ieftin să cumpărăm câteva luni cu 1000$, decât să primim cu $500, plus să achităm hoțiile lui Plahotniuc și amicii săi de la Moscova”, conchide Valeriu Pașa.

Potrivit unui studiu realizat în 2020 de experții în energetică ai comunității WatchDog, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, dependenţa Moldovei de gazele ruseşti şi, implicit, acumularea datoriei la gaz reprezintă un pericol la securitatea naţională, deoarece Gazprom a folosit această vulnerabilitate pentru a sista livrarea gazelor. Deşi Republica Moldova a fost guvernată de partide cu orientare geopolitică diferită, problema datoriei la gaz aşa şi nu a fost soluţionată.

Cercetarea relevă că datoria la gaz a malului drept (cu excepţia regiunii transnistrene) a fost majorată artificial cu minim $952 milioane prin acţiuni abuzive, comise de Gazprom în complicitate cu autorităţile centrale din Moldova. ”Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon la fel a „contribuit” la creşterea datoriei la gaz cu circa $5 milioane. Prin decizii ilegale de judecată, Moldovagaz a fost obligată să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă „Cristal-Flor”, controlată de Platon în perioada 2006-2008. Fabrica utiliza gazul la producerea buteliilor de sticlă, care erau transmise la realizare companiilor intermediare, controlate de Platon. Deoarece fabrica nu a achitat consumul de gaze, datoria faţă de Moldovagaz s-a majorat de la 3,4 milioane lei în 2006 la 60,5 milioane lei în 2008”.

În opinia experților de la Chișinău, problema datoriei la gaz poate fi soluţionată numai după efectuarea auditului companiei Moldovagaz de la momentul înfiinţării acesteia, pentru a stabili valoarea reală a datoriei şi repartizarea acesteia între malul drept şi regiunea transnistreană. Obiectivele misiunii de audit trebuie să fie următoarele: să identifice valoarea fraudelor, pentru a iniţia procedura de recuperare a banilor şi a achita o parte din datoria la gaz; să identifice cheltuielile nejustificate pentru a le exclude din tarifele la gaz şi să verifice decontările cu Gazprom pentru a stabili cât din datoria malului stâng a fost achitată nejustificat din contul patrimoniului Republicii Moldova. 

Valeria Vițu
25/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii