Criza nu-i afectează pe toți. Băncile și-au dublat profitul în primele cinci luni ale anului

Ion Chișlea
21/06/2022

Băncile moldovenești și-au dublat profitul în primele cinci luni ale anului, în disonanță cu majoritatea ramurilor economiei moldovenești, afectate grav de crizele din acest an. Performanța băncilor s-a datorat veniturilor mai mari, obținute din dobânzile la credite, din comisioanele bancare majorate și din diferența de curs valutar, la fel mai mare.  

Cele 11 bănci au acumulat un profit de 1,43 miliarde de lei în ianuarie-mai curent, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut când au obținut un profit de 737 milioane de lei.

Directorul executiv al centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor a identicat patru factori principali, care au determinat rezultatul financiar al băncilor.

„Conform datelor din mai 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021 stocului de active, reprezentate preponderent de credite s-au majorat cu 9%, pe fundalul unei cresteri mai temperate a pasivelor, cu 6%, reprezentate preponderent de depozite. Drept urmare, băncile au acumulat venituri mai mari din dobânzile la credite decât au plătit dobânzi pentru depozite. De asemenea, au crescut marjele bancare (diferența dintre dobânzile la credite și cele la depozite) pe fundalul înăspririi politicii monetare și creșterii nivelului de incertitudine din economie. Acești doi factori reprezintă în mare parte creșterea profiturilor din 2022”, a explicat Adrian Lupușor pentru Anticorupție.md.

Suplimentar, expertul a identificat alți doi factori: deprecierea monedei naționale care a permis băncilor să acumuleze câștiguri cu 50% mai mari din diferențele de curs valutar și creșterea veniturilor din comisioane, care s-au majorat cu 21%.

Cele mai profitabile bănci în cele cinci luni au fost Moldova Agroindbank cu un profit de 425 milioane de lei, Moldindconbank cu 359 milioane lei și Victoriabank cu un profit de 253 milioane lei.

Ion Chișlea
21/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii