Criza pandemică a afectat puternic majoritatea afacerilor din țară. Propunerile Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii către autorități

Anticoruptie.md
14/10/2020

60 la sută din întreprinderile din Republica Moldova au concediat angajații de la începutul crizei pandemice. Sunt datele unui sondaj la nivel național al companiilor mici și mijlocii, realizat pe parcursul lunii august de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM). Jumătate din aceste companii au declarat că nu vor face reangajări. 47% dintre antreprenorii chestionați consideră că afacerea lor nu va supraviețui încă patru luni în criză, fără sprijin. AIM a formulat propuneri de politici către autorități pentru a redresa situația.

De asemenea, în chestionar, antreprenorii au fost întrebați și despre percepția lor asupra răspunsului guvernului la această criză. Astfel, 75,5% consideră că economia este pe un drum greșit, 89% sunt „foarte sau în mare parte nemulțumiți” de răspunsul guvernului la criză, iar 75,83% consideră că guvernului nu îi pasă de oamenii ca ei. 

Echipa de experți AIM a venit cu propuneri de politici care trebuie adoptate de guvern pentru a salva cât mai multe companii. Propunerile de Politici pot fi vizualizate și consultate aici. Conform acestora, ca și soluție pe termen scurt, guvernul trebuie să creeze un fond de împrumut garantat de 1 miliard de lei pentru IMM-uri. Acest fond ar trebui să permită companiilor rapid și simplu să beneficieze de un împrumut, în baza situației afacerii lor pre-COVID. Guvernul trebuie să declare, de asemenea, toate controalele guvernamentale din această perioadă ca fiind „consultative” și nu „punitive”, mai spun experții.

Drept soluție pe termen mediu, guvernul trebuie să ia măsuri fiscale temporare urgente pentru a stimula reinvestirea și ameliorarea situației pentru businessul mic, mai punctează AIM. Companiile ar trebui să aibă o rată de impozitare a profitului de 0% pentru profiturile reinvestite, inclusiv un credit pentru profiturile reinvestite din 2019. Ar trebui să existe o rată de impozitare a venitului de 0% pe doi ani pentru angajații reangajați până la numărul pe care îl avea compania la 1 ianuarie 2020. Totodată, sectorul HORECA ar trebui să aibă o cotă de 5% TVA pentru următorii doi ani pentru a ajuta restaurantele care supraviețuiesc să își revină.

Anticoruptie.md
14/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii