Criza politică de la Chișinău: Un al treilea scenariu, propus de Blocul ACUM

Cornelia Cozonac
08/11/2019
Captura

Deputații din Blocul ACUM au propus ca Guvernul să-și retragă proiectul de Lege privind modificarea Legii Procuraturii, prin care și-a asumat răspunderea, și care vizează o nouă modalitate de alegere a procurorului general, iar un proiect similar să fie depus la Secretariatul Parlamentului. Dacă se acceptă acest scenariu, proiectul de document ar putea fi votat astăzi în ambele lecturi, au declarat, într-o conferință de presă, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, și președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu. Ei au menționat că acesta ar fi varianta de compromis pentru evitarea unei crizei politice. Tot astăzi, deputații socialiști au amenințat Guvernul cu o moțiune de cenzură

„Am reiterat cât de important pentru noi este reforma justiției, deoarece fără acest lucru restul nu are sens și toate procesele social-economice vor stagna. Au fost, desigur, și schimburi de replici în care domnul președinte a încercat să ne convingă că el nu vrea să devină Plahotniuc II. Răspunsul nostru a fost unul clar, noi vrem fapte, nu vrem vorbe. Noi nu facem tranzacționarea justiției. În 2009, s-a început cu tranzacționarea funcției de procuror general. Nu putem păstra această majoritatea cu orice preț. Niciodată nu vom fi vitrina într-o degradare a lucrurilor în domeniul justiției. Mingea e în terenul președintelui și al PSRM-ului”, a menționat Alexandr Slusari.

Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, la rândul său, a menționat că acest scenariu va permite fiecărei părți „să poată controla procesul” de numire a unui procuror general. „Nicio reformă, în economie, social, transport, educație nu vom avea succes, dacă nu facem o adevărată reformă în domeniul justiției.Toate propunerile, că să mai așteptăm o lună, să trimitem proiectul la Comisia de la Veneția, noi nu mai avem timpul acesta la dispoziție. Noi am venit cu o variantă de compromis, proiectul să revină în Parlament, Parlamentul să voteze. Prim-ministrul propune o listă CSP-ului, iar CSP decide acceptă sau nu acceptă, dacă acceptă - propune președintelui și peședintele este ultimul actor care semnează sau nu pentru un procuror general”, a precizat Grosu.

Alexandru Slusari și-a exprimat regretul că de la formarea noii coaliții de guvernare nu a fost valorificată declarația de capturare a statului.  

După întrevederea cu deputații din fracțiunea PSRM, dar și cu premierul Maia Sandu, șeful statului, Igor Dodon, a subliniat că există mai multe scenarii de derulare a evenimentelor - fie Guvernul își retrage inițiativa prin care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru modificările operate la Legea Procuraturii, fie PSRM depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, fie Guvernul își retrage inițiativa, însă în aceeași zi Legislativul votează o lege cu același conținut și atunci nu are sens moțiunea de cenzură.

Cornelia Cozonac
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii