CSJ a admis recursul partidului lui Tkaciuk privind scoaterea AUR din cursa electorală

Ilie Gulca
14/06/2021
Mark Tkaciuk (stânga), Valeriu Munteanu (dreapta)

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis, pe 11 iunie, recursul Congresului Civic împotriva încheierii Curții de Apel Chișinău prin a fost respinsă acțiunea partidului condus de fostul comunist Mark Tkaciuk. Formațiunea fostului consilier al lui Vladimir Voronin solicită anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind înregistrarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Astfel, CSJ a anulat decizia Curții de Apel Chișinău și a remis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe în același complet de judecată.

În opinia reprezentanților Congresului Civic, înregistrarea AUR „contravine art. 41 alin. (4) şi (5) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor stalului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt anticonstituționale. Asociațiile secrete sunt interzise”.

Congresul Civic a solicitat anularea hotărârii CEC din 4 iunie2021 privind demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, a simbolului electoral și  confirmarea reprezentantului cu drept de vot.

La 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Congresul Civic.

De partea cealaltă, unul dintre reprezentații AUR, Valeriu Munteanu, l-a numit pe Mark Tkaciuk drept „executant al menținerii influenței ruse la Chișinău”.

„Indiferent de faptul că este deputat sau profesor la universitate, el primește soldă de la Federația Rusă. Încercarea Dvs. de a ne intimida, de a ne pune în niște chingi politico-juridice pentru Republica Moldova nu vor ține. Noi știm să respectăm rigorile legale, noi respectăm legislația din România, cea din Republica Moldova și cea europeană”, a reacționat Munteanu.     

Ilie Gulca
14/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii