CSJ are un nou președinte interimar. Ce decizii a luat în cazul lui Platon și Filat

Ilie Gulca
20/10/2021
Magistratul Curții Supreme de Justiție, Vladimir Timofti

Magistratul Curții Supreme de Justiție, Vladimir Timofti, a fost desemnat în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Un ordin în acest sens a fost semnat de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Numirea a avut loc după ce, la sfârșitul lunii septembrie, Parlamentul a votat în lectură finală, un proiect de lege care prevede că președintele CSJ, la fel ca și vicepreședinții, vor fi desemnați în funcții de către membrii CSM.

Vladimir Timofti a mai asigurat interimatul funcției de președinte CSJ în 2019, după demisia lui Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Vladimir Timofti este unul dintre magistrații CSJ care, în februarie 2017, au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. 

Potrivit CSJ, recursul a fost depus de procurori, inculpat şi avocatul acestuia, Igor Popa, fosta soţie a politicianului, Sanda Diviricean, şi SA Ipteh, avocatul Nicula I. în numele SA Ipteh, Beţ V., avocatul Nicula I. în numele Worldway limited, avocatul Nicula I. în numele SA Kapital Invest Cpmpany; SA Kapital Invest CO. 

Tot Timofti s-a numărat printre judecătorii CSJ care au pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Președintele interimar al CSJ a făcut parte și din completul de judecată care i-a achitat pe Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, în dosarul privind evenimentele din 7 aprilie. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc, în timpul protestelor de acum zece ani.

Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva.

Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului „Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor.

Vladimir Timofti este judecător, începând cu 1992. În 2002, a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Ilie Gulca
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii