CSM a desemnat doi judecători ai Curții Constituționale. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
30/07/2019

Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost selectați, marți, pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. La concursul organizat de CSM inițial au depus dosarele 14 candidați. Ulterior, trei noi candidați s-au înscris în competiție, după ce CSM a extins perioada de depunere a dosarelor în concurs.   

Eduard Ababei este avocat și formator la Institutul Național al Justiției. Între 2009 și 2016, a fost vicepreședinte apoi președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bălți. Între 2013 și 2016, Eduard Ababei a fost președinte al Consiliului lnstitutului Național al Justiției. Anterior acesta a fost lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, iar din 1995, timp de zece ani, a activat în calitate de magistrat la Judecătoria Drochia.

Serghei Ţurcanu este profesor în drept constituţional şi şef la catedra drept public la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM). În decembrie 2017 acesta a fost ales membru ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept.

La 25 iulie Parlamentul i-a selectat pe Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, și Vladimir Grosu, ex-ministru al Justiției în Guvernul Gaburici, pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Legislativului.

Amintim că vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie, și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. 

Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

Anticoruptie.md
30/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii