CSM a spus „Nu” revenirii Domnicăi Manole în funcția de judecător. Magistrata: „Mi-ați făcut un proces de inchiziție!”

Anticoruptie.md
06/02/2018
Domnica Manole, la şedinţa CSM. Captură: csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat astăzi să își anuleze hotărârea anterioară prin care a eliberat-o pe Domnica Manole din funcția de judecătoare. După ce au ascultat argumentele prezentate de fosta magistrată a Curții de Apel Chișinău și a avocatei acesteia, membrii Consiliului au decis că cerere acestora de anulare a hotărârii de demisie este neîntemeiată.

La ședința CSM la care a fost examinată cererea depusă de Domnica Manole privind anularea hotărârii Consiliului din 4 iulie 2017 prin care magistrata a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător au asistat mai mulți reprezentanți ai misiunilor diplomatice străine de la Chișinău.

„Acest caz este unul emblematic, cunoscut de comunitatea internațională. Dvs. mi-ați făcut un proces de inchiziție. Eu nu am avut posibilitatea să mă apăr. Nu am văzut acuzațiile care îmi sunt aduse decât în ziua examinării cauzei în ședința CSM. E ca și cum m-ați fi condamnat cu sentință fără a-mi înainta învinuirea”, a declarat Domnica Manole în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului.

Judecătoarea a acuzat membrii Consiliului Superior al Magistraturii de răfuială pentru criticile pe care le-a adus ea anterior modului în care funcționează CSM, procedurii dubioase de promovare a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție. Manole a subliniat că CSM nu avea dreptul să o demită din funcție fără a avea la bază o hotărâre a Colegiului disciplinar.

„Aceasta este regula. Nu inventați alte reguli. Nu mai faceți trimitere la intima dvs. convingere. Curtea Constituțională a spus foarte clar, intima convingere trebuie să se bazeze pe examinare de probe”, li s-a adresat Manole membrilor Consiliului.

Avocata acesteia, Viorica Grecu, a amintit Consiliului că există temei juridic care i-ar permite să își anuleze decizia anterioară. „Spuneți-mi când a mai fost o decizie a Curții Constituționale care să aibă așa un impact asupra sistemului judecătoresc cu a fost decizia cu privire la avizele SIS? Dat fiind faptul că decizia Curții a fost una fără precedent, CSM are tot dreptul să revină asupra hotărâriisale de demitere a doamnei Manole pentru a-și corecta greșeala. Nu e vorba însă doar despre decizia Curții Constituționale. Pe toate celelalte acuzații care i-au fost înaintate doamnei Manole pentru a o elibera din funcție trebuiau să existe decizii ale Colegiului disciplinar. Nu au existat însă astfel de proceduri disciplinare”, a argumentat avocata.

După ce au ascultat opinia apărătoarei și a judecătoarei, membrii CSM au hotărât că cererea lor este neîntemeiată. Domnica Manole a declarat ulterior jurnaliștilor că va contesta decizia de astăzi a CSM la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător pe 4 iulie 2017. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis eliberarea ei din funcție, după examinarea avizului consultativ suplimentar al SIS. Făcând trimitere la mai multe hotărâri de judecată, dar și la dosarul penal cu privire la referendum, SIS constata în avizul său existența unor factori de risc în activitatea magistratei. Ulterior, Domnica Manole a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind verificarea constituționalității prevederilor legale care oferă SIS atribuții de verificare a judecătorilor. Judecătorii Curţii au constatat, între altele, că efectuarea controlului integrității funcționarilor publici și a demnitarilor de către SIS reprezintă o ingerință în drepturile fundamentale la viață intimă, familială și privată și a secretului corespondenței.

Anticoruptie.md
06/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii