CSM a suspendat controversatul regulament privind accesul în instanțele de judecată

Anticoruptie.md
01/11/2016
Membrii CSM, în ședință. Foto: csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a anulat propriul Regulament privind accesul în instanțele judecătorești, publicat în Monitorul Oficial la 21 octombrie, document despre care a relatat recent portalul Anticoruptie.md. Regulamentul prevedea mai multe restricții, în special pentru jurnaliști, pe care experții media le-au calificat drept „abuzive, absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”.

„Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toți cei interesați -  jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. - să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, a declarat Carolina Mangîr,  specialist principal în cadrul Serviciului protocol, relații publice și mass-media al CSM, pentru portalul Media-azi.md

Regulamentul suspendat prevede că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului, ţinându-se cont de spaţiul disponibil, reprezentanţii mass-media urmau să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată. Totodată, accesul urma să fie condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. Un alt punct din regulament arăta că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanţelor, accesul urmând să fie aprobat de preşedintele instanţei la cererea scrisă depusă cu cel puţin 24 de ore înaintea vizitei. 

Între timp, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a venit cu primele sugestii. Experții recomandă, între altele, excluderea prevederii prin care jurnaliștii au fost obligați să depună o cerere scrisă cu cel puțin 24 de ore înaintea vizitei, urmând să fie indicat scopul vizitei. „Această prevedere de fapt limitează accesul reprezentanților mass-media care într-un termen mai restrâns află despre data și ora ședinței. Scopul solicitării depunerii unei cereri cu 24 de ore înainte de ședință este neclar. O atare prevedere de fapt contravine principiului publicității ședințelor de judecată”, potrivit demersului CRJM

Juriștii au atras atenția și la faptul că sintagma „presa acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului” nu este una corectă. „Legislația în vigoare nu prevede vreo procedură de acreditare a presei de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Mai mult, Consiliul Coordonator al Audiovizualului poate interacţiona doar cu presa audiovizuală. Deciziile ei nu pot afecta presa scrisă sau cea electronică”, au subliniar reprezentanții CRJM.

După ce portalul Anticoruptie.md a relatat despre aceste restricții impuse jurnaliștilor, mai multe organizații neguvernamentale de media și redacții au lansat un apel public protestând astfel împotriva acestor prevederi. „Calificăm adoptarea de către CSM a Regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, fără consultări publice largi cu participarea organizațiilor și a instituțiilor de presă, drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliștilor și redacțiilor mass-media li se vor impune restricții suplimentare de acces la ședințele de judecată. Unele prevederi ale acestui Regulament, cum ar fi obligarea jurnaliștilor să depună o cerere scrisă de acces în sala de judecată, cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată, sau cea a prezentării, în afara legitimației, a buletinului de identitate, însoţit de o copie, sunt în egală măsură absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”, se arăta în declarație.

Anticoruptie.md
01/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii