CSM, dat în judecată de SIS pentru că nu l-a sancționat pe judecătorul Ion Țurcan. Curtea Supremă de Justiție: „Cererea este neîntemeiată”

Anticoruptie.md
26/10/2016
Ion Ţurcan (centru), la Adunarea generală a judecătorilor Foto: CIJM

Serviciul de Informații și Securitate a acționat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru că a decis să nu-l sancționeze disciplinar pe magistratul Ion Țurcan de la Judecătoria sectorului Centru, acuzat că a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov în schimbul unei hotărâri judecătorești. Curtea Supremă de Justiție a respins însă ca neîntemeiată cererea depusă de SIS. Decizia a fost luată pe 11 octombrie, scrie portalul bizlaw.md.

SIS încearcă de mai mult timp să demonstreze că fostul președinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relații cu lumea interlopă și parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Țurcan.

Potrivit SIS, magistratul ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanță din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanțe suspecte. Fostul președinte al Judecătoriei Centru a negat însă acuzațiile. Magistratul a declarat la Colegiul disciplinar din subordinea CSM că a cumpărat arma cu 31.000 de lei, iar anterior a explicat acest lucru ofițerilor CNA și procurorilor Anticorupție. Judecătorul a mai spus că nici el, nici familia sa nu a fost vreodată în vacanță la Poiana Brașov. Cât despre acuzațiile că ordonanța ar fi fost ilegală, Ion Țurcan afirmă că toate acțiunile din cadrul acelui dosar au fost verificate de instanțele superioare, iar hotărârea finală a fost menținută prin decizie irevocabilă.

Anul trecut, președintele Nicolae Timofti a refuzat să-l reconfirme pe Ion Țurcan la funcţia de şef al judecătoriei. Despre acest fapt Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat într-o anchetă. Atunci, şeful statului invoca drept motiv sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, Nicolae Timofti a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar.

Pe numele magistratului a fost pornită o procedură disciplinară. Aceasta a fost încetată ulterior, din motiv că judecătorul nu ar fi comis vreo abatere. Deși SIS a contestat decizia Colegiului Disciplinar, membrii CSM au respins cererea, iar Ion Țurcan a fost scos basma curată.

Anticoruptie.md
26/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii