„CSM expirat”//Cu un mesaj pe tricou, ultimul aspirant la un fotoliu în CSM a trecut prin filtrul Comisiei Pre-Vetting

Anticoruptie.md
12/01/2023

Comisia Pre-Vetting l-a audiat pe Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. La audieri, aspirantul la un fotoliu în CSM a venit îmbrăcat într-un tricou pe care scria „CSM expirat”.

Candidatul Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.

Conform comunicatului Comisiei Pre-Vetting, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică.

În particular, întrebările au vizat modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru care nu au fost prezentate documentele confirmative. Totodată, membrii Comisiei  s-au interesat despre sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei, precum și au solicitat explicații privind discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Totodată, Comisia a vrut să clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese de către candidat, în examinarea unei cauze în instanță.

Amintim că, magistratul Paniș este ultimul candidat din rândul judecătorilor la funcția de membru în CSM, audiat public de Comisie. Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022. Acestea se desfășoară public, cu participarea reprezentanților societății civile, mass-media și publicului.

Anticoruptie.md
12/01/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii