Cum a afectat pandemia Covid-19 situația familiilor cu copii în situații de risc

Marcela Meglei
11/07/2020

În perioada stării de urgență cauzată de pandemia COVID-19 s-a redus venitul în mai mult de jumătate din familiile din țara noastră care deja aveau un venit insuficient. În același timp, aproape jumătate din copiii din aceste familii nu au avut acces la servicii educaționale, din cauza lipsei de echipament sau internet. Sunt concluziile unei cercetări realizate de către organizația Copil, Comunitate, Familie Moldova în perioada 14-28 aprilie 2020, pe un eșantion de 140 de familii din evidența Structurilor Teritoriale de Asistență Socială.

Experții au constatat că din cauza micșorării veniturilor, resursele alimentare și igienice au fost mai limitate, în același timp crescând consumul de produse alimentare în familii, copiii rămânând acasă
de la grădiniță și școală. Pe de altă parte, odată cu apariția riscului de infectare și reluarea mesajului de spălare mai frecventă pe mâini, igienizarea locuinței, utilizarea măștilor și mănușilor, familiile s-au văzut nevoite să procure aceste lucruri, de multe ori la prețuri ridicate.

Cele mai afectate au fost familiile cu mulți copii, din regiuni rurale, monoparentale și cu venit redus, constată experții. Ei punctează că circa o pătrime din familii au menționat că au primit sprijin din partea autorităților locale și specialiștilor din domeniul social, 10% - din partea școlii, iar 8% din partea sistemului medical.

Experții recomandă autorităților locale și raionale asigurarea familiilor cu venituri reduse din cauza Covid-19 cu produse alimentare, mijloace de protecție individuală, dar și asigurarea copiilor cu echipament pentru a le oferi acces la educație online.

Marcela Meglei
11/07/2020

Comentarii