Cum a reacționat ANI la sesizarea unei activiste în legătură cu o anchetă CIJM: „Șeful Procuraturii Chișinău nu a încălcat regimul juridic al declarării averii”

Julieta Savițchi
03/06/2019

Autoritatea Națională de Integritate a refuzat să verifice averile și interesele șefului Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, la sesizarea unei de activiste civice. Activista Maria Olar a cerut ANI să verifice de unde are resurse financiare pentru a-și construi casă de milioane fiica procurorului municipiului, despre care se menționează în ancheta „Bogăția camuflată a procurorului municipiului Chișinău” realizată de Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.  

„S-a determinat că declarațiile au fost depuse în termen și corespund cerințelor de formă prevăzute de lege” și „nu a fost stabilit faptul existenței unei bănuieli rezonabile a încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către dl Ștefan Șaprefrați”, se arată în răspunsul semnat de președinta ANI, Rodica Antoci.

În document se mai invocă faptul că autorul sesizării nu a prezentat date concrete despre automobilul care apare într-o poză parcat în curtea casei procurorului, cum ar fi numărul de înmatriculare și anul de fabricare.

Semnatara sesizării, activista Maria Olaru, s-a arătat indignată de răspunsul ANI și a declarat că îl va contesta în instanță. „Am solicitat să fie verificate cele expuse în ancheta CIJM, de unde a luat bani pentru ajutorul oferit fiicei pentru casă și de ce nu au fost declarați acești bani. Doar Șaptefrați recunoaște că și-a ajutat copiii pentru că este gospodar. Cei de la ANI nu au dat dovadă de bun-simț ca, cel puțin, să mimeze verificarea averii lui Șaptefrați. Nu este credibilă această instituție”, ne-a declarat activista.

 

Amintim că în ancheta „Bogăția camuflată a procurorului municipiului Chișinău”, publicată la 22 aprilie 2019, se arată că procurorul Ștefan Șaptefrați și-a ajutat fiica și ginerele să își construiască timp de un an o casă de milioane într-o suburbie a municipiului Chișinău. Atât fiica procurorului, cât și soțul acesteia sunt bugetari și nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru o astfel de construcție.

Julieta Savițchi
03/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii