Cum au reacționat europarlamentarii, după o nouă rezoluție dură adoptată la Bruxelles privind degradarea standardelor în R. Moldova

Mădălin Necșuțu
14/11/2018

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluție ce privește R. Moldova de o manieră foarte critică și remarcă un regres în ultimul an de zile din mai multe puncte de vedere la Chișinău. Documentul face referire printre altele și la asistența macrofinanciară promisă Chișinăului care nu trebuie acordată decât după alegerile parlamentare preconizate pentru februarie 2019.

Rezoluția este bazată pe raportul europarlamentarului Petras Auštrevičius despre implementarea Acordului de Asociere UE – R. Moldova, document ce conține o serie de obligații de ambele părți. Raportorul a văzut în documentul elaborat mai multe încălcări ale angajamentelor Chișinăului, în special în partea ce ține de respectarea standelor democratice.

În ultimul an, Republica Moldova a trecut printr-o serie de consulvii politice, după ce partidul de guvernare PD și socialiștii proruși PSRM au votat împreuna trecerea la un sistem de vot nou – mixt – împotriva recomandărilor Comsiei de la Veneția. De asemenea, în iunie 2018, mai multe instanțe de la Chișinău au decis anularea alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către unul dintre reprezentanții opoziției extraparlamentare de la Chișinău, Andrei Năstase, pe motiv de fraudă electorală. Observatorii internaționali prezenți la scrutin nu au observat în rapoartele lor de monitorizare, iar Bruxelles a acuzat partidul de guvernare de imixtiune în actul de justiție și anularea unui scrutin perfect valabil.

Rezoluția de miercuri a fost adoptată cu 396 de voturi pentru, 76 împotrivă și 186 de abțineri. Autorii menționează că R. Moldova este „capturată de interese oligarhice” și că „dă înapoi de la standardele democratice și statul de drept”.

Alegeri libere și corecte

Marea majoritate a parlamentarilor au cerut autorităților de la Chișinău să răspundă tuturor îngrijorărilor exprimate de acest ultim raport și să facă eforturi mai mari pentru independența justiției, combaterea corupției și spălării banilor.

„Prin această dezbatere transmitem un mesaj foarte clar cetățenilor Republicii Moldova și cetățenilor Georgiei că suntem alături de ei pe parcursul lor de integrare europeană. Avem aceste Acorduri de Asociere care trebuie implementate. Aceste Acorduri de Asociere au fost negociate de la egal la egal, între autoritățile din Georgia și autoritățile din Republica Moldova pe de o parte și Uniunea Europeană pe de cealaltă parte. Dorim să ajutăm cetățenii Republicii Moldova și cetățenii Georgiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan.

El a mai spus că este nevoie de un angajament clar al autorităților de la Chișinău cum că astfel de episoade de anulare a alegerilor libere și democratice nu vor mai avea loc și alegerile parlamentare programate pe 24 Februarie 2019.

„Însă, din păcate, vedem că autoritățile de la Chișinău, Guvernul Republicii Moldova este în momentul de față un obstacol în dorința Uniunii Europene de a ajuta cetățenii Republicii Moldova. Dacă autoritățile de la Chișinău nu recunosc alegeri libere, democratice pentru Primăria Municipiului Chișinău, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Dacă nu asigură funcționarea unei justiții independente, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Dacă nu permit cetățenilor din diasporă să voteze liber, înseamnă că acționează împotriva oamenilor. Noi vom fi în continuare cu beneficii concrete alături de cetățenii Republicii Moldova”, a completat Mureșan, care face parte din acceași familie politică cu o opoziția extrapartlamentară de la Chișinău.

Acuzații de politizare excesivă

Pe de altă parte, liderul delegației PE în R. Moldova, social-democratul Andi Cristea, care face parte din aceeași familie politică cu partidul de la guvernare – PD, este de părere că situația politică internă este prea politizată la nivelul Bruxelles-ului.

„Este o zi regretabilă în politica UE față de Republica Moldova. Raportul votat astăzi ar fi trebuit să fie un efort instituțional autentic, cu bune și rele, nu un document politizat. Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și-a retras sprijinul politic față de acest raport, după două încercări de a preveni situația de față: aprobarea unui document politic, conceput pentru a servi opoziției extra-parlamentare de la Chișinău”, a declarat Andi Cristea.

El și-a acuzat colegii din PPE de faptul că nu ar fi obiectivi și că ar dori să le creeze mai multe șanse de câștig la alegeri partidelor de centru-dreapta.

„Fac un joc foarte periculos pentru Moldova și pentru Parlamentul European. În plus, majoritatea politică din Parlamentul European demonstrează, din nou, duble standarde: nu s-ar împotrivi unui nou sistem electoral dacă ar favoriza opoziția extra-parlamentară din Moldova.

Dorește să pună stop tuturor surselor de finanțare pentru Moldova, dar să direcționeze fonduri către societatea civilă apropiată opoziției. Este regretabil că majoritatea de dreapta din Parlamentul European a ales să acționeze în beneficiul opoziției extra-parlamentare de la Chișinău, în loc să susțină un mesaj instituțional unit și puternic”, a spus Andi Cristea.

Europarlamentarul român a mai spus că R. Moldova se află într-un moment crucial și că un astfel de raport nu-și avea locul înainte de alegeri. „Personal, ca Președinte al Delegației UE - Moldova, am pus întotdeauna interesul Moldovei și al Uniunii Europene pe primul loc, fără să mă raportez la calcule politice. Mi-am respectat rolul instituțional în orice situație, inclusiv în cadrul discuțiilor pe acest raport. Parlamentul European a demonstrat succes și eficiență în politica sa față de Republica Moldova doar atunci când a acționat unitar, pe o singură voce”, a mai adăugat Andi Cristea.

Mădălin Necșuțu
14/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii