Cum investighează CNA „furtul miliardului” în cazul Băncii de Economii și ce entitați sunt vizate în anchetă

Anticoruptie.md
29/01/2021

Centrul Național Anticorupție (CNA) investighează în prezent 39 de entități economice care, între 2009 și 2012, au contractat credite de la Banca de Economii, implicată în „furtul miliardului”. Printre acestea se numără și societățile ÎCS Lidiana Lux SRL și BN-Proalim SRL.

Acestea sunt urmărite sub aspectul posibilității săvărșirii de escrocherie în circumstanțe agravante și spălarea banilor în circumstanțe agravante, iar anchetatorii susținut că acestea se află în plină fază de investigare, se arată într-un răspuns al CNA către deputata Inga Grigoriu, președinta Comisiei „Laundromat” care investighează „furtul miliardului”.

„Concomitent vă informăm, că acțiunile angajaților și managementului Băncii Comericiale Banca de Economii SA, în procesul acordării creditelor acelorași ÎCS Lidiana Lux SRL și BN-Proalim SRL, au constituit obiect al investigației Procuraturii Anticorupție, cu delegarea în cadrul de urmărire penală a unor angajați ai Centrului, în cauzei penale nr. 2016970476, finalizate la 14.06.2018 cu transmiterea acesteia spre examinare în instanța de judecată referitor la mai mulți subiecți, învinuiți de comiterea încălcării regulilor de creditare în circustanțe agravante, care au cauzat instituției financiare prejudicii în proporții deosebit de mari”, se arată în răspunsul formulat de CNA.

Anticoruptie.md
29/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii