Cum își propune PAS să scape de funcționarii corupți. Trei inițiative legislative care vizează Fiscul, Vama și Consiliul Superior al Magistraturii

Ilie Gulca
02/09/2021
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat, joi, trei inițiative legislative care au menirea să asigure „curățarea mai multor instituții ale statului de funcționarii ineficienți sau aflați sub influența unor grupuri de interese”. Aceste proiecte urmăresc o supraveghere mai strictă a legislativului asupra autorităților aflate sub control parlamentar, modalitatea de numire a șefilor Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal și competența Consiliului Superior al Magistraturii.    

Primul proiect se referă la „responsabilizarea” mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar – Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare.

După spusele ministrului Justiției, existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiență și incompetență. Acest proiect instituie competența legislativului să poată analiza, prin intermediul comisiilor parlamentare, activitatea instituțiilor publice aflate sub control parlamentar.

„Și, în funcție de concluziile trase, Parlamentul să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv revocarea conducătorilor ineficienți și incompetenți ai acestor structuri”, a explicat oficialul.

Al doilea proiect de lege vizează statutul șefului Serviciului Fiscal de Stat și al șefului Serviciului Vamal. Aceștia vor accede de la statutul de funcționar public la persoană cu funcție de demnitate publică. Prin urmare, a spus ministrul, competența de numire a acestor persoane urmează să treacă de la ministrul Finanțelor la Guvern.

„Ideea acestei modificări ține în principal de importanța domeniilor care sunt atribuite celor două instituții, și anume administrarea finanțelor publice. Or, realizarea acestor atribuții se poate face cu ajutorul unor persoane care se bucură de un mandat cert acordat de Guvern”, a adăugat el.

Al treilea proiect de lege ține de administrarea justiției și urmărește „fortificarea rolul Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție”.

Conform legii în vigoare, a precizat Litvinenco, interimatul acestei funcții este în afara vreunei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ilie Gulca
02/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii