Cumpărarea energiei electrice din Transnistria, în vizorul Consiliului Suprem de Securitate // Igor Dodon: „Trebuie să vedem dacă sunt sau nu intermediari”

Ilie Gulca
26/06/2019
Foto: presedinte.md

Consiliul Suprem de Securitate a discutat în ședința de miercuri problema asigurării cu energie electrică a R. Moldova. Membrii consiliului au solicitat de la ministerele de resort detalii despre vânzarea activelor Red Union Fenosa către noul proprietar, contractul de achiziționare a energiei electrice din Transnistria și au cerut explicații de la ANRE despre formarea tarifelor la energia electrică și la gaz.

Întreprinderile de distribuție și furnizare a energiei electrice –  ÎCS „Red Union Fenosa” SA și ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL – au fost cumpărate în aprilie curent de către grupul internațional Duet Private Equity Limited cu sediul la Londra. Această companie este parte a unui grup de firme ce duc în zone offshore și a investit în ultimii ani în Africa. Noul proprietar nu a avut afaceri în domeniul energetic.

În ce privește achiziția energiei electrice de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, membrii Consiliului au solicitat contractul intrat în vigoare la 1 aprilie 2019, pentru a vedea dacă sunt sau nu intermediari și dacă sunt sau nu încălcări, a explicat șeful statului. R. Moldova achiziționează energie electrică în proporţie de 85% de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la preţul de 52,4 de dolari pentru un MWh, şi 15% de la DTEK Pavlogradugoli, la preţul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Precizăm că Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan produce energie electrică pe gazul livrat de Moldova-gaz pentru care nu plătește nimic. Pe moment, datoria Moldova-gaz față de Gazprom constituie 6,21 miliarde de dolari. 

Un alt aspect abordat de către membrii consiliului este formarea tarifelor la energia electrică și la gaz. Igor Dodon a dezvăluit că fosta guvernare a indicat ANRE să stabilească tarife reduse în preajma alegerilor. „Trebuie să ne clarificăm de ce a redus ANRE-ul tarifele”, a mai spus președintele.          

Ilie Gulca
26/06/2019

Comentarii