Cumpărarea energiei electrice din Transnistria, în vizorul Consiliului Suprem de Securitate // Igor Dodon: „Trebuie să vedem dacă sunt sau nu intermediari”

Ilie Gulca
26/06/2019
Foto: presedinte.md

Consiliul Suprem de Securitate a discutat în ședința de miercuri problema asigurării cu energie electrică a R. Moldova. Membrii consiliului au solicitat de la ministerele de resort detalii despre vânzarea activelor Red Union Fenosa către noul proprietar, contractul de achiziționare a energiei electrice din Transnistria și au cerut explicații de la ANRE despre formarea tarifelor la energia electrică și la gaz.

Întreprinderile de distribuție și furnizare a energiei electrice –  ÎCS „Red Union Fenosa” SA și ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL – au fost cumpărate în aprilie curent de către grupul internațional Duet Private Equity Limited cu sediul la Londra. Această companie este parte a unui grup de firme ce duc în zone offshore și a investit în ultimii ani în Africa. Noul proprietar nu a avut afaceri în domeniul energetic.

În ce privește achiziția energiei electrice de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, membrii Consiliului au solicitat contractul intrat în vigoare la 1 aprilie 2019, pentru a vedea dacă sunt sau nu intermediari și dacă sunt sau nu încălcări, a explicat șeful statului. R. Moldova achiziționează energie electrică în proporţie de 85% de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la preţul de 52,4 de dolari pentru un MWh, şi 15% de la DTEK Pavlogradugoli, la preţul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Precizăm că Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan produce energie electrică pe gazul livrat de Moldova-gaz pentru care nu plătește nimic. Pe moment, datoria Moldova-gaz față de Gazprom constituie 6,21 miliarde de dolari. 

Un alt aspect abordat de către membrii consiliului este formarea tarifelor la energia electrică și la gaz. Igor Dodon a dezvăluit că fosta guvernare a indicat ANRE să stabilească tarife reduse în preajma alegerilor. „Trebuie să ne clarificăm de ce a redus ANRE-ul tarifele”, a mai spus președintele.          

Ilie Gulca
26/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii