Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea PSRM-Șor despre miliardul furat

Ilie Gulca
18/03/2021

Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituțională Legea adoptată de către deputații PSRM–ȘOR și cei din platforma Pentru Moldova, în ședința din 16 decembrie 2020, privind anularea „legii miliardului furat”. Socialiștii propuneau ca Ministerul Finanțelor să nu mai plătească datoriile celor trei bănci – BEM, Banca Socială și Unibank – față de Banca Națională, conform garanțiilor de stat emise pe 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015.  

Înalta Curte a observat că impactul bugetar al Legii PSRM-Șor este evident deoarece se abrogă Legea nr. din 3 octombrie 2016, care a reglementat condițiile de emisiune a obligațiunilor de stat – purtătoare de dobânzi (5% anual) și pe care Ministerul Finanțelor urma să le răscumpere la scadență. Banca Națională afirmă că, de la data emisiunii (4 octombrie 2016) și până la 31 ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor a răscumpărat patru obligațiuni de stat în valoare de 730 milioane de lei, iar suma dobânzii calculată pentru perioada 4 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021 constituie 199.871.869 de lei.

De asemenea, Guvernul a respins amendamentul respectiv „deoarece suspendarea plăţilor pentru obligațiunile de stat emise anterior ar putea duce la decapitalizarea Băncii Naţionale. Prin urmare, bugetul de stat va suporta cheltuieli suplimentare pentru acoperirea valorilor mobiliare de stat emise pentru majorarea capitalului statutar al Băncii Naţionale a Moldovei.

Fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM au boicotat atunci ședința. Aceștia au considerat proiectul socialiștilor drept „populist” și că este singura soluție recuperarea banilor furați.

„Proiectul nr. 491 nu respectă axioma după care orice chestiune care implică cheltuieli bugetare presupune avizul guvernului și acordul BNM. Are nevoie de o analiză minuțioasă a consecințelor sale legale și economice, mai ales că riscurile de instabilitate financiară sunt la fel de reale ca în ianuarie 2014, atunci când s-a înregistrat o cădere bruscă a leului”, a comentat deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

La rândul său, președintele PD, Pavel Filip, s-a pronunțat pentru excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect. „Refuz să cred că PSRM nu are economiști sau specialiști în finanțe care înțeleg foarte bine consecințele inevitabile ale proiectului care anulează garanțiile de stat: slăbirea BNM, creșterea prețurilor și lipsa de credibilitate pe plan extern”, a declarat Pavel Filip.

Ilie Gulca
18/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii