Curtea Constituțională dă dreptate SUA și anulează decizia Dodon-Șor în privința Stadionului Republican

Mădălin Necșuțu
29/07/2021
TVR Moldova

Curtea Constituțională a decis, joi, ca proiectul de lege votat în decembrie 2020 de către majoritatea de atunci formată din PSRM și Partidul Șor este neconstituțional, astfel că SUA, ca viitor proprietar al terenului Stadionului Republican după tranzacție, va putea construi acolo o nouă reprezentanță diplomatică.

Proiectul de lege votat anul trecut prevedea ca pe acest teren să nu poată fi construit decât obiective cultural-sportive. Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului.

Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteuia Ambasadei SUA în Moldova. Socialiștii susțineau atunci că pe acel teren va fi construit un obiectiv sportiv cultural, deși se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis de apoi demolat în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel.

Pe de altă parte, americanii au precizat atunci că negociază de peste un deceniu cumpărarea acelui teren pentru construcția noii ambasade.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova. Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului (vedeți mai jos o scurtă prezentare video privind impactul pozitiv al unei noi ambasade). După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor”, a comunicat atunci Ambasada SUA la Chișinău.

Mădălin Necșuțu
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii