Curtea Constituțională obligă autoritățile centrale să restituie TVA în locul regiunii găgăuze

Ilie Gulca
05/03/2024
Foto: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Magistrații Curții Constituționale au declarat marți drept neconstituțional articolul din Codul Fiscal care prevede restituirea TVA din bugetul local al regiunii autonome găgăuze în urma unei sesizări a deputaților socialiști.  

„Se declară neconstituțional art. 6, alineatul 1,1 din Codul fiscal. Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, se va realiza de la bugetul de stat”, se menționează în decizia Înaltei Curți.

Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, pentru perioada între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii articolului 6, alineatul 11, din Codul fiscal, în redactarea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023, se va realiza de la bugetul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia cu statut special.

„În cazul în care suma restituirilor taxelor pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxei pe valoare adăugată și a accizelor colectate la bugetul UTA Găgăuzia, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a înregistrat proiectul cu pricina cu intenția de a aduce mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul regiunii găgăuze.

În ultimii cinci ani, a spus Marian, bugetul central a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de valoare TVA către regiunea găgăuză, „ceea ce nu este corect, întrucât taxele sunt încasate în bugetul local, și nu central”.

„Așadar, proiectul de lege vine să rezolve această problemă. Vom completa articolul 6 din Codul Fiscal cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. În același timp, sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat”, a spus el la anunțarea proiectului legislativ.

„În urma acestui proiect de lege, anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani, bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.”

Modificarea legislativă efectuată în urma proiectului parlamentarului Radu Mariana a fost atacat la Curtea Constituțională de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Fiodor Gagauz.

Ilie Gulca
05/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii