Curtea Constituțională urmează pașii procedurali în privința validării alegerilor parlamentare. Când va fi luată decizia și cine va prezida prima ședință a viitorului Legislativ

Mădălin Necșuțu
20/07/2021
Facebook

Curtea Constituțională (CC) urmează să examineze, vineri, adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind confirmarea alegerilor parlamentare anticipate și să valideze apoi noile mandate parlamentare din această legislatură.

Judecătorii CC vor trebui să ia o decizie în acest sens, după ce CEC a aprobat, luni, rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Procedural, după decizia CC, urmează ca președintele Maia Sandu să convoace în cel mai scurt timp noul Parlament în prima sa ședință plenară. Comunistul Eduard Smirnov, candidatul cu numărul 12 pe lista BeCS, va fi cel care va prezida prima ședință a Parlamentului nou-format ca decan de vârstă. Smirnov are 81 de ani și este născut pe 17 septembrie 1939.

Pe de cealată parte, Eugeniu Sinchevici este cel mai tânăr deputat al PAS și are numai 22 de ani. Parlamentarii PAS au precizat deja că noii deputați nu-și vor lua vacanță și se vor apuca cât pot de repede de muncă.

„Nu prea o să avem vacanță. Va trebui să muncim și în august. Cel puțin o parte din august o vom dedica sesiunilor speciale. Până în toamnă, trebuie să avem niște angajamente onorate”, a explicat recent Igor Grosu într-o emisiune televizată la Pro TV Chișinău.

În această legislatură, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va forma singur majoritatea, după ce a obținut 63 din cele 101 mandate parlamentare. În opoziție vor merge Blocul Comuniștilor și Socialialiștilor din Republica Moldova (BeCS) care a obținut 32 de mandate și Partidul Ilan Șor care are șase mandate.

Ulterior, urmează a fi format un Guvern de către majoritatea parlamentară a PAS, iar Natalia Gavriliță are cele mai mari șanse să devină noul premier al Republicii Moldova, în timp ce liderul interimar al PAS, Igor Grosu, ar putea prelua fotoliul de Președinte al Parlamentului.

 

 

Mădălin Necșuțu
20/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii