Curtea de Apel a anulat decizia prin care o firmă afiliată lui Plahotniuc putea construi un hotel în locul cafenelei "Guguță"

Anticoruptie.md
13/04/2016
Foto: livejournal.com

Cur­tea de Apel Chi­şi­nău a anu­lat miercuri, 13 aprilie, deci­zia Jude­că­to­riei Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest, afiliată democratului Vlad Plahotniuc, putea să con­stru­iască un hotel în centrul Capitalei, pe locul unde astăzi se află cafeneaua „Guguţă”. Totodată, instanţa a menţi­nut interdicţia de privatizare a terenului afe­rent. Deci­zia este cu drept de atac la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie.

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii, însă, interziceau privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea con­trac­te­lor de vânzare-cumpărare.

Anterior, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii scriau că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat şi SRL-ul ce deţine hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine, Finpar Invest deţine şi terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chişinăului. Totodată, compania este şi proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc. În 2012, ziarul Adevărul scria că această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcţie a Complexului din str. Ghioceilor, unde activează televiziunile lui Plahotniuc: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3.

Anticoruptie.md
13/04/2016

Comentarii