DOC// Curtea de Apel Chișinău a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor

Julieta Savițchi
20/09/2019
csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligat să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Decizia a fost luată vineri de către Curtea de Apel Chișinău, la solicitarea unui grup de judecători. Documentul este cu drept de atac, în termen de 30 de zile, în Curtea Supremă de Justiție.

Curtea de Apel Chișinău a mai impus organul de autoadministrare judecătorească să asigure buna desfășurare a Adunării Judecătorilor, să suporte cheltuielile pentru spațiu, să asigure participanții la adunare cu material informativ și să informeze presa despre convocarea și ordinea de zi a evenimentului.

Aminitim că CSM a amânat joi examinarea petiției semnate de către 87 de judecători care au solicitat convocarea extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor pentru a-i demite pe cei șase membri ai instituției pe care i-au ales anterior. Consiliul a decis ca până la următoarea ședință semnatarii petiției urmează să fie audiați de către Inspecția Judiciară pentru a confirma că au depus semnătura benevol.

Mai mulți semnatari ai petiției, magistrați de la oficiile Râșcani și Ciocana ai Judecătoriei Chișinău, s-au arătat indignați de decizia CSM.

Amintim că săptămâna trecută un grup din 87 de magistrați au cerut CSM, să convoce, la 20 septembrie, adunarea generală extraordinară a judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

Experți independenți afirmă că intenția magistraților ar urmări demiterea actualei componențe a CSM pentru a promova noi membri, care să blocheze toate inițiativele de reformare a Justiției, promovate de Guvernul condus de Maia Sandu.   ​

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

CSM este un organ independent de autoadministrare judecătorească şi este garantul independenței judecătorești. CSM este constituit din 12 membri, dintre care trei membri numiți din oficiu  - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, trei membri din rândul profesorilor de drept, selectaţi de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public și aleși de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor, și șase membri sunt aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

În actuala componență a CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor au fost aleși Victor Micu, Petru Moraru, Nina Cernat, Dorel Musteață, Anatol Galben și Luiza Gafton. Mandatele lor expiră peste doi ani.

Julieta Savițchi
20/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii