Curtea de Conturi va examina, la cererea Parlamentului, legalitatea contractelor de privatizare a patru întreprinderi de stat // Care sunt acestea

Anticoruptie.md
21/07/2019

Parlamentul a solicitat, vineri, Curții de Conturi să efectueze auditul mai multor contracte de privatizare a unor întreprinderi de stat, între care contractul de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, a Companiei Air Moldova, contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității filialelor Întreprinderii de Stat Gările și Stațiile Auto și contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului deținute în SA Tutun-CTC.

Cele patru contracte au fost selectate de Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice, condusă de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu.

Legislativul a mai solicitat includerea în Programul anual al activității de audit al Curții de Conturi pentru anul 2020 efectuarea unui audit al conformității privind deetatizarea proprietății publice și privatizării pentru anii 2013-2019. 

Deputații au cerut Curții de Conturi să efectueze auditul până la 31 decembrie 2019.

Centrul de Investigații Jurnalistice a pus la dispoziția Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice mai multe materiale jurnalistice realizate în ultimii ani, ce vizează privatizarea întreprinderilor selectate de comisie, dar și unele legate de alte privatizări dubioase. Președinta CIJM Cornelia Cozonac a fost audiată în cadrul comisiei, în ședința din 9 iulie.   

Comisia de anchetă a Parlamentului, constituită la sfârșitului lunii iunie și-a propus să analizeze timp de 120 de zile, legalitatea privatizărilor marilor proprietăți publice din ultimii cinci ani. „Vom examina prioritar cele mai răsunătoare cazuri care sunt discutate de opinia publică, cazurile care ridică suspiciuni, cele în care cota statului depășește 50%, privatizările care s-au făcut în timp foarte scurt sau la un preț derizoriu”, a declarat deputatul Igor Munteanu. 

Anticoruptie.md
21/07/2019

Comentarii