Dacă Chișinăul nu îl eliberează pe Stoianoglo, deputații Adunării Populare din Comrat amenință cu acte de nesubordonare

Ilie Gulca
06/10/2021

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei s-au convocat miercuri într-o ședință extraordinară în cadrul căreia au adoptat o declarație despre „acțiunile ilegale la adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo”. La aceeași ședință a asistat deputatul PSRM Vasile Bolea.

Deputații Adunării Populare au discutat despre evenimentele de la Chișinău și au semnat o declarație adresată autorităților centrale în care solicită eliberarea procurorului general Alexandr Stoianoglo și stoparea dosarului penal deschis pe numele acestuia.

După ședință, ei au dat citire declarației în fața manifestanților adunați în fața edificiului Comitetului Executiv al Găgăuziei.

„Reținerea ilegală a procurorului general confirmă continuarea politicii statului capturat, folosirea metodelor anticonstituționale de luptă împotriva Procuraturii Moldovei. Violările ostentative ale normelor legale elementare față de Alexandr Stoianoglo denotă faptul că obiectivul noii puteri este să oprească investigațiile fărădelegilor persoanelor noii conduceri a statului”, se menționează în textul declarației.

Deputații găgăuzi au solicitat eliberarea lui Stoianoglo, „stoparea investigației ilegale în cazul său și sancționarea persoanelor care au întreprins acțiuni ilegale față de procurorul general”.

De asemenea, ei au făcut un apel către reprezentanții ambasadelor de la Chișinău să ia atitudine față de acțiunile conducerii statului.

„În cazul în care nu vor satisfăcute aceste solicitări până pe 7 octombrie, ora 12:00, ne rezervăm dreptul de a întreprinde acțiuni de nesubordonare în cele mai diverse forme permise de lege”, se menționează în declarație.

PSRM a anunțat de asemenea despre organizarea unei manifestații împotriva instaurării dictaturii în țară. Ei au făcut apel către toți cetățenii și politicienii să se adune pe 10 octombrie în centrul Chișinăului.

Relevăm că susținătorii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au organizat miercuri o acțiune de protest la Comrat. Manifestanții sunt de părere că reținerea acestuia este una ilegală. Ei cer eliberarea imediată a procurorului general, precizând că „poporul găgăuz îl va apăra”.

Ilie Gulca
06/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii