Datoria față de Gazprom // Igor Dodon: „Peste șase–șapte luni, va fi cu totul altă situație, 100%!”

Anticoruptie.md
06/06/2019
Anticoruptie.md

Igor Dodon a anunțat în cadrul unei emisiuni TV din 4 iunie că peste șase luni va fi cu totul altă problemă în domeniul asigurărilor cu gaze pentru R. Moldova, în special pentru Transnistria. Totul este legat de tranzitul gazului prin Ucraina, care nu se mai efectua în cantitățile de până acum. În acest context, șeful statului a avertizat că Tiraspolul va avea probleme foarte serioase, iar Chișinăul nu intenționează să plătească datoriile consumatorilor din stânga Nistrului.

„Am vorbim cu Dmitri Nikolaevici [Kozak]… Problema gazului este foarte serioasă. Există riscul că de la 1 ianurie 2020, când va fi un nou contract, să avem probleme cu asigurarea cu gaz. Vorbim despre tranzitul prin Ucraina. Știm că a fost anunțat public faptul că nu se mai efectua tranzitul în cantitățile în care se efectuează până în prezent. Iar dacă nu va fi deloc tranzit pe ramura noastră, vor fi probleme foarte serioase, în primul rând, pentru Transnistria. Vom încerca să rezolvăm problema, însă nu îi va da nimeni [Transnistriei] gaz pe gratis. Iar pe asta se ține totul, inclusiv energia electrică”, a anunțat sentențios Dodon.

„Noi cumpărăm energie electrică de la ei [Transnistria], le plătim bani pentru asta, bani pe care ei nu le plătesc rușilor pentru gaz. Cu acești bani ei își acoperă interese de buget sau alte probleme… Peste șase–șapte luni, va fi cu totul altă situație, 100%!”, a spus el.

„Trebuie să vorbim, trebuie să vorbim despre datoriile care există. Pentru că noi nu vom plăti niciodată această datorie. Eu în calitate de consumator plătesc pentru gaz. Am plătit întotdeauna pentru gazul consumat. De ce trebuie să plătim pentru consumatorii din stânga Nistrului, care fie că nu au plătit, fie că banii ăștia au mers în altă parte? Trebuie să limpezim problema asta”, a adăugat șeful statului.

Datoria Moldovagaz față de gigantul rusesc, Gazprom, în 2018 a crescut cu peste 320 milioane de dolari. Întreaga datorie de 6,21 miliarde de dolari este trecută la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”. Peste 90% din această sumă o constituie cea a Tiraspoltransgaz, care nu plătește niciun sfanț, din 2006, pentru gazul consumat. În afară de cele 6,21 de miliarde de dolari, Moldovagaz trebuie să întoarcă alte 1,2 miliarde cesionate de Gazprom în 2005 companiei fiice, Factoring Finance.     

În pofida acestor datorii imense pe care Tiraspolul nu intenționează să le plătească, Gazprom continuă să livreze gaz în stânga Nistrului. La rândul lor, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol pun la cale tot felul de practici pentru a spori capacitatea de consum a gazului, cum ar fi producerea de criptovalută, schemă dezvăluită de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Anticoruptie.md
06/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii