Datoria istorică a Moldovagaz față Gazprom, piedică pentru contractarea unui credit pentru a efectua plățile curente  

Ilie Gulca
13/01/2022
Facebook.com

Moldovagaz are probleme la contractarea unui împrumut pentru a plăti o parte din consumul curent pe ianuarie către Gazprom de la instituții bancare din cauza datoriei istorice mare față de gigantul rusesc. Contractarea unui credit de către Moldovagaz este una dintre soluțiile discutate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe 11 ianuarie.

Problema consistă în faptul că Moldovagaz este obligată să achite 50% din factura de consum pe luna decembrie și alte 50% în avans din gazele pe care urmează să le consume în ianuarie.

Experul în energetică Sergiu Tofilat a afirmat că Moldovagaz trebuie să își rezolve problema de lichidități și să nu mai aștepte Guvernul să îi acopere datoriile către Gazprom.

„În primul rând, tariful nu acoperă prețul de achiziție, iar, în al doilea rând, există un decalaj permanent, din cauza că plata trebuie să o faci astăzi, dar banii îi încasezi abia peste o lună–o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să se asigure că tarifele acoperă cheltuieli efective și că oamenii au bani și pot plăti la timp factura”, a explicat el pentru G4media.

În asemenea condiții, compania-fiică a Gazprom informează că există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale și că lucrează împreună cu Guvernul pentru a preveni o astfel de situație.

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită”, a explicat Moldovagaz obligațiile contractuale cu Gazprom într-un comunicat publicat pe 12 ianuarie.

Ministerul Finanțelor a anunțat că va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente.

Moldovagaz are o datorie pentru malul drept al Nistrului de circa 700 de milioane de dolari, în timp ce pentru Transnistria de peste 7 miliarde de dolari.

Ilie Gulca
13/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii