Datorii de milioane pentru beneficiarii de ajutoare sociale, nereflectate în rapoarte // Ce a depistat Curtea de Conturi în cadrul verificării executării bugetului asigurărilor sociale

Anticoruptie.md
23/05/2019

Datorii și creanțe de milioane nereflectate, iregularități la acordarea ajutoarelor sociale și nerespectarea normelor legale la întocmirea rapoartelor privind executarea bugetului. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi, care au examinat, în cadrul ședinței din 21 mai, Raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în anul bugetar 2018.

Datorii de 39 de milioane de lei, pentru 18 mii de beneficiari, nu au fost reflectate în evidența contabilă și în rapoarte. Aceste datorii sunt aferente plăților neridicate în termenele legale, pentru care mijloacele financiare au fost restituite de către prestatorii serviciilor de plată pe contul Casei Naționale, precizează autorii raportului.

Totodată, a fost constatat că, deși Casa Națională a înregistrat în evidența contabilă creanțe în sumă de 7,5 milioane de lei ceea ce reprezintă valoarea prestațiilor plătite necuvenit unor beneficiari, aceste informații nu au fost prezentarea în Rapoarte.

În plus, în cadrul verificărilor, raportorii Curții de Conturi au constatat neconcordanțe în rapoartele privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat, comparativ cu datele din evidența contabilă, a tranzacțiilor de restituire la bugetul de stat a transferurilor de mijloace bănești în sumă de 330 de milioane. 

În același timp, nu a fost respectat pe deplin regulamentul privind acordarea ajutoarelor sociale. Deși, valoric iregularitățile depistate nu sunt semnificative în raport cu cheltuielile totale, ele sunt semnificative în raport cu mărimea prestației lunare a beneficiarului.

„Datele din rapoartele privind executarea BASS nu sunt bazate pe valoarea reală a prestațiilor sociale calculate, asta pentru că nu se respectă normele legale, care prevăd înregistrarea cheltuielilor prin metoda de calcul, ceea ce impune recunoașterea lor pe măsura apariției obligațiunilor față de beneficiari, indiferent de momentul plății prestațiilor, se arată în raportul Curții de Conturi. De asemenea, raportorii au remarcat că există unele rezerve la înregistrarea și evidența datoriilor față de beneficiarii prestațiilor sociale”, au mai punctat auditorii CCRM.

Auditul public extern a colectat probe de audit de la Casa Națională de Asigurări Sociale și opt entități, între care Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Inspecția Socială, Direcția asistență socială a sectorului Centru din mun. Chișinău, Direcția asistență socială Strășeni, Direcția asistență socială Ialoveni și Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”.

Anticoruptie.md
23/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii