Daunele aduse sectorului agricol al Ucrainei din cauza războiului au depășit 80 de miliarde de dolari, arată un studiu elaborat împreună cu Banca Mondială. Ministerul Mediului din Moldova susține că impactul războiului din Ucraina se va face simțit și asupra sectorului agricol din Republica Moldova, din cauza afectării solului și vegetației în Ucraina.
Un studiu, elaborat de Școala de Economie din Kiev împreună cu Banca Mondială arată că cea mai mare parte a pagubelor - peste 5,8 miliarde de dolari, a fost distrugerea de mașini și echipamente agricole, scrie portalul ucrainean Hromadske. Pagube majore au fost cauzate și de distrugerea produselor agricole, a grânarelor - 1,8 miliarde, a plantelor perene, a acvaculturii și a peștilor. Calculele au inclus și profiturile pierdute - 69,8 miliarde de dolari.
Aproximativ 181.000 de mașini și echipamente agricole au fost avariate parțial sau complet. Experții estimează pagubele cauzate de furtul sau distrugerea produselor deja produse la 1,97 miliarde de dolari, iar pagubele cauzate de deteriorarea instalațiilor de depozitare a cerealelor la 1,8 miliarde de dolari.
Prejudiciul cauzat culturilor perene este estimat la 398 de milioane de dolari, la creșterea animalelor - la 254 de milioane de dolari, la acvacultură și pescuit - la 35 de milioane de dolari În plus, sectorul agricol ucrainean a pierdut încă 69,8 miliarde de dolari din scăderea recoltei.
Pierderile totale datorate unei scăderi a producției agricole se ridică la 35,1 miliarde USD, daunele suplimentare datorate unei reduceri a producției de animale este de 5,6 miliarde USD Pierderile cauzate de scăderea prețurilor interne sunt estimate la 24,1 miliarde USD, iar pierderile datorate creșterii costului de producție - 4,4 miliarde de dolari.
Consecințele războiului din Ucraina vor fi resimțite și asupra agriculturii din Republica Moldova în doi-trei ani. Ministra Mediului Rodica-Iordanca Iordanov spune că mediul academic din Moldova este îngrijorat de consecințele care ar putea fi asupra solului, întrucât particulele chimice care se depun pe sol și în sol vor afecta legumele, fructele, grânele. „Am discutat și cu mediul academic de la noi și părerile sunt că ne vom ciocni cu consecințe ale poluări în doi-trei ani. În primul rând prin mișcarea apei, al solului și plantelor și a produselor alimnetare și prin roza vânturilor, care transportă particulele generate de explozii, armelor. Și atunci vom putea determnaimpactul războiului asupra mediuului”, susține ministra Mediului întrun interviu acordat CIJM.
Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Biroul de Investigații Jurnalistice din orașul Lvov, Ucraina, au realizat o amplă investigație jurnalistică, publicată la sfârșitul anului 2023 în care arată cât de tare este afectat solul, inclusiv, nivelul de fertilitate, din cauza bombardamentelor și cum particulele toxice sunt duse de vânt departe de Ucraina. Mai multe detalii în anchetele de presă „Războiul lui Putin împotriva naturii în Ucraina: Bombă ecologică cu ceas pentru Europa” și „ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii