De ce avocatul Roman Zadoinov nu a fost admis la etapa interviului în competiția pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova

Mariana Colun
23/01/2021

Avocatul Roman Zadoinov nu a fost admis la etapa interviului în cadrul concursului pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova pentru că nu a indicat în CV că ar cunoaște limba franceză. Asta chiar dacă regulamentul nu prevede expres acest lucru.

„Am primit un simplu email de la secretara agentului guvernamental că, din cauza că nu am indicat în CV și cunoașterea limbii fraceze, m-au exclus din concurs, este tot ce mi-au scris”, a declarat Roman Zadoinov solicitat de reporterii Anticoruptie.md.

Punctul 17, alineatul 3 din Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova prevede că vor fi admiși candidații care „cunosc la nivel avansat una din limbile oficiale ale Consiliului Europei – engleza sau franceza și, de asemenea, posedă cel puțin o cunoaștere pasivă a celeilalte limbi, astfel încât să poată contribui eficient la activitatea CtEDO”.

Membrul Comisiei, deputatul Dinu Plîngău, spune că a avut o poziție separată în acest caz. „Câțiva membri ai Comisie au ridicat problema că în CV-ul și dosarul domnului Zadoinov nu se indică cunoașterea limbii franceze. A fost solicitarea să se ia legătura cu domnul Zadoinov pentru a-l întreba dacă cunoaște sau nu franceza. Secretariatul Comisiei nu a putut afla un răspuns. După care, cineva a solicitat excluderea pe acest motiv. Atât eu, cât și alți membri ai Comisiei am considerat că e o exigență tehnică prea dură, iar faptul cunoașterii sau nu a limbii franceze urmează a fi stabilit la proba interviului. Într-un final, Comisia a votat și cu o majoritate de voturi l-au exclus pe domnul Zadoinov pe acest motiv. Nu-l cunosc personal pe domnul Zadoinov, știu că este un apărător al drepturilor omului și a avut dosare importante la CEDO și consider că urma să fie acceptat la proba interviului, din aceste considerente am avut și am o poziție separată”, a comentat deputatul Platformei DA.

Amintim că vineri Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova a aprobat 11 candidați, care au fost admiși la cea de-a doua probă - interviul. Este vorba despre Alexandru Prisac, Vitalie Gamurari, Marin Gurin, Lilian Moraru, Lilian Apostol, Vadislav Gribincea, Vladimir Grosu, Victor Burac, Gheorghe Mîțu, Nicolae Eșanu și Diana Scobioală. Citiți aici informații despre cei care aspiră la funcția de judecător la Înalta Curte de la Strasbourg din partea țării noastre.

Roman Zadoinov este avocat, stabilit de câțiva ani în Statele Unite ale Americii. În 1996-1999, a fost anchetator penal în cadrul MAI. În 2000 și-a luat licența de avocat. În 2011-2015 a fost membrul Comisiei de etică și disciplină a avocaților din cadrul Uniunii Avocaților. A devenit cunoscut pentru cazurile de tortură şi corupţie de care s-a ocupat și a fost printre primii avocați din Moldova ale cărui dosare au fost examinate în regim de urgență la CEDO. Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în mai multe cauze în care Roman Zadoinov figura în calitate de avocat.

În iulie 2015, Zadoinov risca să rămână fără licenţa de avocat. Apărătorul a ajuns în vizorul Comisiei de Etică şi Disciplină a UAM după ce Mihail Gafton, membrul comisiei respective, a depus o plângere în care îl acuza pe Zadoinov de încălcarea principiului colegialităţii. Gafton şi unii din colegii de breaslă considerau că Zadoinov a încălcat Codul deontologic atunci când a ajutat ofiţerii CNA să-l reţină în flagrant pe un alt avocat suspectat de acţiuni de corupţie. Portalul Anticoruptie.md a relatat în amănunt despre cazul care a scos la iveală reglări de conturi în comunitatea apărătorilor. Scandalul a fost comentat de mai mulți defensori și experți nu doar din Republica Moldova, ci și din România. Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la București, a punctat că, dacă Roman Zadoinov ar fi trecut sub tăcere actul de corupţie comis de către colegul său, ar fi devenit complice la infacţiune.

La 21 decembrie 2015, Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a emis o hotărâre privind recunoașterea ca abatere disciplinară în comportamentul deviant la expunerea informației eronate în acțiunile avocatului Zadoinov și a decis aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de avertizare. În luna mai 2016, Judecătoria Râșcani, municipiul Chișinău, a anulat decizia respecivă ca fiind neîntemeiată. 

Mariana Colun
23/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii