De ce nu vrea Ministerul Sănătăţii ca litigiul privind funcţia de director al Institutului Oncologic să fie examinat la Curtea de Apel Chişinău

Anticoruptie.md
12/01/2018
Institutul Oncologic. Sursa foto: Mamaplus.md

Ping-pong în litigiul privind concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Institutului Oncologic, pe care Larisa Catrinici, ministră a Sănătăţii pe timpul guvernării PCRM, l-a câştigat încă în septembrie 2016. Recent, cazul a ajuns din nou la Curtea Supremă de Justiţie, după ce Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a cerut ca examinarea unei încheieri eliberate în acest dosar să fie examinată într-o altă curte de apel, decât cea de la Chişinău.

Ion Mereuţă, şeful Catedrei Oncologie, Hematologie şi Radioterapie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, şeful Clinicii Mamologie de la Institutul Oncologic, singurul contracandidat al Larisei Catrinici, a contestat rezultatele, cerând anularea ordinului prin care s-a dispus organizarea concursului. Ion Mereuţă a acţionat în judecată Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar Larisa Catrinici, care deja conducea instituţia medicală, a fost atrasă în litigiu ca intervenient accesoriu. În noiembrie 2017, la aproape un an de la iniţierea procesului, Institutul Oncologic a înaintat o cerere prin care a solicitat atragerea sa în proces în calitate de copârât. Judecătoria Chişinău a respins însă demersul, iar încheierea a fost contestată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul Oncologic. Recursul urma să fie examinată la Curtea de Apel Chişinău. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a cerut însă CSJ strămutarea cauzei la o altă instanţă de apel. 

Juriştii ministerului au invocat că pe rolul Curţii de Apel Chişinău au fost mai multe cauze civile, obiectul litigiilor fiind anularea ordinelor de concediere emise de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, dând câștig de cauză părţii adverse. „Prin încheierile şi deciziile emise de către magistrații Curţii de Apel Chişinău, care ulterior au fost casate de către instanța ierarhic superioară, s-a blocat activitatea instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Consideră că calitatea participanţilor la proces ar putea în continuare influența obiectivitatea şi imparțialitatea judecătorilor Curţii de Apel Chişinău”, potrivit încheierii Curţii Supreme de Justiţie, instanţă care a respins solicitarea ministerului

Ion Mereuţă a criticat desfăşurarea concursului imediat după anunţarea rezultatelor. Într-un interviu acordat portalului Sănătate Info, el a declarat că reprezentanţii ministerului şi Guvernului au schimbat regulamentul pentru ocuparea funcției de conducător al instituțiilor medicale. Potrivit lui, au fost scoase cerințele prin care şefii de instituţii medicale erau obligaţi să dețină titlul de doctor sau doctor habilitat în domeniu. 

Larisa Catrinici a fost inclusă la alegerile parlamentare din 2009 în lista demnitarilor cu probleme de integritate, întocmită de Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, din care face parte și Centrul de Investigații Jurnalistice. „A semnat proiectul Legii privind asigurarea construcţiei Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie care, în opinia societăţii civile, promovează abuziv interesele unor investitori privaţi, precum şi interesele departamentale sau personale ale responsabililor din cadrul Ministerului Sănătăţii. La 20 februarie 2009, fiind degrevată din funcţia de ministru, Larisa Catrinici a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid, convocând conducătorii instituţiilor medico-sanitare la o şedinţă cu tentă electorală”, potrivit detaliilor oferite în 2009 de jurnaliști.

Tot în 2009, fosta ministră a declarat că Valeriu Boboc, tânărul ucis în bătăi în centrul Capitalei în noaptea de 7 spre 8 aprilie, a decedat fiind intoxicat cu o substanță necunoscută. Expertizele suplimentare au arătat însă că victima a murit în urma loviturilor în regiunea capului.

Predecesorul Larisei Catrinici, Victor Cernat, și-a prezentat demisia la începutul lunii martie 2016. Vizat în dosarul licitațiilor trucate în Sănătate, fostul șef al instituției a fost restabilit în funcție printr-o decizie judecătorească. 

Anticoruptie.md
12/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii