De la Nobil Air, prin două ministere, la Moldova Gaz și apoi la șefia SIS. Cariera și averea democratului Vasile Botnari

Anticoruptie.md
02/05/2018
Vasile Botnari. Foto: Ziarul Național

Candidatura democratului Vasile Botnari, fost ministru în guvernele Streleț și Gaburici, actualmente director al Societății pe Acțiuni Moldova Gaz, va fi propusă de către Comisia juridică, numiri și imunități  plenului Parlamentului  pentru numire în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru un mandat de cinci ani, funcție rămasă vacantă după ce fostul director, Vitalie Pârlog, a demisionat la nici două luni de la numire.

Promovarea lui Botnari la șefia SIS se face la propunerea unui grup de deputați. Candidatura acestuia a fost susținută miercuri, 2 mai, de membrii comisiei, fiind avizată și de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Vasile Botnari este economist de profesie. Între 2010 și 2013 a fost deputat pe listele Partidului Democrat, în anii 2013-2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar în anii 2016-2017 - ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Din februarie 2017, Vasile Botnari este preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori. 

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

În 2016, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a anabolizantelor, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu aceste substanţe. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulți demnitari de stat, iar printre aceştia ar fi şi Vasile Botnari.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2016, Vasile Botnari nu indică nici automobile, nici terenuri, nici casă. În 2012 acesta indica în declarația pe venit două depo­zite bancare, unul de trei milioane de lei şi altul de 41.000 de dolari. În 2016, depozitele bancare au sărăcit considerabil, până la 270.000 de lei şi circa 14.000 de euro. 

Vasile Botnari și soția acestuia, Natalia, au fondat două firme. Soția sa este administratoarea și fondatoarea firmei A&N Ser­vice SRL, specializată în servicii. Datele de la Camera Înregistrării de Stat îl prezintă pe Vasile Botnari în cali­tate de fon­da­tor al fir­mei SC Vabaro Lux SRL, cu sediul în Stră­şeni. Vasile Bot­nari deţine o cotă-parte de 30% din fir­ma spe­cia­li­zată în tâmplărie. 

Amintim că, la finele anului 2017, fostul ministru al Justiției și președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor din cadrul INTERPOL, Vitalie Pârlog, a fost ales în calitate de director al SIS. La doar două luni de la numirea în funcție, Pârlog a demisionat.  „Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, a menționat atunci Pârlog în cererea de demisie.

Anticoruptie.md
02/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii