De la procuror-șef la procuror de rând. Unde s-a regăsit Viorel Morari după ce și-a dat demisia de la șefia Procuraturii Anticorupție

Julieta Savițchi
03/05/2019
CIJM

La o săptămână după ce șeful Procuraturii Anticorupției, Viorel Morari, a demisionat, Procuratura Generală, care nu s-a prununțat oficial pe marginea acestei demisii, i-a găsit foarte repede o nouă funcție. El a fost angajat în calitate de procuror de rând în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. Informația a fost confirmată de Maria Vieru, responsabilă de relații cu mass-media în cadrul Procuraturii Generale. Viorel Morari nu a făcut până acum nicio declarație publică. 

Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată face parte din Direcția urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. În această structură mai sunt incluse secțiile Combaterea traficului de ființe umane, Tehnologii informaționale și Combaterea crimelor cibernetice și Combatere tortură.

Până a ajunge la șefia Procuraturii Anticorupție, în aprilie 2016, Viorel Morari a deținut mai bine de cinci ani funcția de șef al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne și Serviciului Vamal.  După reforma Procuraturii din  2016, secția respectivă nu se mai găsește în structura Procuraturii Generale.

Viorel Morari a depus cererea de demise la 26 aprilie curent, cu doi ani înainte de expirarea mandatului de cinci ani. Procuratura Generală nu a făcut publică informația și doar la insistența jurnaliștilor a confirmat informația la 2 mai. În aceeași zi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a fost desemnată să asigure interimatul funcției de șef al instituției până la suplinirea funcției prin concurs.

Până în prezent, Procuratura Generală nu a făcut publice motivele demisiei lui Morari. În presă s-a vehiculat că acesta ar fi fost implicat într-o schemă de preluare a unei afaceri prin șantaj. Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale au intentat în acest caz un dosar penal, fiind arestate cinci persoane.

Julieta Savițchi
03/05/2019

Comentarii