De la procuror-șef la procuror de rând. Unde s-a regăsit Viorel Morari după ce și-a dat demisia de la șefia Procuraturii Anticorupție

Julieta Savițchi
03/05/2019
CIJM

La o săptămână după ce șeful Procuraturii Anticorupției, Viorel Morari, a demisionat, Procuratura Generală, care nu s-a prununțat oficial pe marginea acestei demisii, i-a găsit foarte repede o nouă funcție. El a fost angajat în calitate de procuror de rând în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. Informația a fost confirmată de Maria Vieru, responsabilă de relații cu mass-media în cadrul Procuraturii Generale. Viorel Morari nu a făcut până acum nicio declarație publică. 

Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată face parte din Direcția urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. În această structură mai sunt incluse secțiile Combaterea traficului de ființe umane, Tehnologii informaționale și Combaterea crimelor cibernetice și Combatere tortură.

Până a ajunge la șefia Procuraturii Anticorupție, în aprilie 2016, Viorel Morari a deținut mai bine de cinci ani funcția de șef al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne și Serviciului Vamal.  După reforma Procuraturii din  2016, secția respectivă nu se mai găsește în structura Procuraturii Generale.

Viorel Morari a depus cererea de demise la 26 aprilie curent, cu doi ani înainte de expirarea mandatului de cinci ani. Procuratura Generală nu a făcut publică informația și doar la insistența jurnaliștilor a confirmat informația la 2 mai. În aceeași zi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a fost desemnată să asigure interimatul funcției de șef al instituției până la suplinirea funcției prin concurs.

Până în prezent, Procuratura Generală nu a făcut publice motivele demisiei lui Morari. În presă s-a vehiculat că acesta ar fi fost implicat într-o schemă de preluare a unei afaceri prin șantaj. Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale au intentat în acest caz un dosar penal, fiind arestate cinci persoane.

Julieta Savițchi
03/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii