DECIS// Mai puține interese private în economie, politică și viața publică. CNIE a aprobat Planul de deoligarhizare

Anticoruptie.md
07/12/2023
presedinte.md

Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) a aprobat Planul pentru limitarea influenței excesive a intereselor private (deoligarhizare). Decizia a fost luată în cadrul ședinței comisiei, prezidată de Președinta Maia Sandu. Planul de deorigarhizare face parte din cele nouă recomandări ale Comisei Europene.

Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice.

Cu alte cuvinte, Planul de deoligarhizare are menirea să limiteze influența excesivă a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. 

În cadrul întrunirii, membrii Comisiei au trecut în revistă progresele înregistrate în realizarea recomandărilor Comisiei Europene, reflectate în raportul instituției din 8 decembrie. 

Cei prezenți au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil. 

Anticoruptie.md
07/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii